onsdag 15 april 2015

Feng Shui i vardagsrummet

Jag fortsätter med lite Feng Shui-tips för hemmet och denna gång har turen kommit till vardagsrummet. Detta rum, tillsammans med köket, är nog det rum i hemmet där vi tillbringar mest tid. I varje fall i vaket tillstånd :)
Detta rum ska kännas som en öppen famn; man ska känna sig välkommen och hemma och det ska kännas inbjudande att träda in i.  Försök att möblera rummet så att energierna (Chi) kan cirkulera runt i maklig takt. Möblera alltså inte enbart runt väggarna så att Chi rusar fram i för hög hastighet. Med em möbel eller växter i mitten av rummet måste däremot Chi slingra sig fram i lagom takt.

Som vanligt, ta det för vad det är och ta till dig det som du tycker verkar vettigt i ditt eget hem! Jag lever inte själv som jag lär *blink. Det där med alltför många kuddar i soffan blundar jag för :)
Ett vardagsrum har ju många funktioner och dessa kan variera i olika hem. Vi vill t ex slappa, titta på tv, äta, lyssna på musik, läsa, leka och så vidare. Hur använder du ditt vardagsrum? Vilka är ni som ska tillbringa tid här? Detta kan vara bra att tänka på när man ska välja färgsättning. Ska det inbjuda till kreativitet så att man ska använda sig av dessa färger (ex orange eller gula toner) eller ska det inbjuda till lugn (ex blå och gröna toner)? Oftast använder vi ju vardagsrummet för mer än ett syfte och därför kan det vara lämpligt att grunderna får vara ganska neutrala och dova nyanser och så kan man använda färg som accenter, textilier, kuddar etc och då är det även lätt att förnya utan att det kostar skjortan.

Vad man också kan göra är att skapa "rum i rummet" med olika färgsättning och använda sig av mattor som binder ihop t ex soffdelen och matrumsdelen.
Glöm inte att möblera hörnen för att mjuka upp dessa. Belysning är toppen i hörn som ofta är mörka och otillgängliga. Varför inte hänga upp en ljusslinga i hörnet? En liten pall, en kruka, eller en växt är exempel på andra föremål som lämpar sig utmärkt i ett hörn.

I vardagsrummet passar det bra med foton på familjen för att stärka känslan av sammanhållning. Man kan även placera ut presenter man fått av vänner eller släkt för samma känsla.Precis som i hallen är det viktigt med dold förvaring för att skapa lugn. Helst ska man stoppa in tv:n i ett skåp, men hur många av oss har den möjligheten? Se även till att inte övermöblera och överdekorera. Byt hellre ut prydnadssaker då och då istället för att ha alla favoriter framme samtidigt. Skapa stilleben för att hålla ihop dekorationen. Detta går att variera ofta efter humör och säsong och vips känns rummet som nytt igen. Läs mer om Stilleben här.

Blommor och växter har en lugnande effekt på oss. Se över dina krukväxter så att de är friska och grönskande. Detta skapar Chi i rummet. Undvik torkade blommor, detta gäller Feng Shui över lag och inte enbart vardagsrummet. Det symboliserar förmultnande och död och är inget vi vill införa i hemmet. Om du gillar kaktusar eller andra växter med taggar eller vassa blad ska dessa inte placeras för nära sittplatser då dessa upplevs som hotfulla. Placera alltså dessa en bit ifrån där ni oftast sitter och omge dig hellre med växter med mjuka, runda blad på dessa ställen.Saker att undvika i vardagsrummet enligt Feng Shui:

Möbler med vassa kanter och vassa hörn. Ett omedvetet stressmoment för kropp och själ.

Soffor eller fåtöljer med ryggen mot ingången. Verkar hotfullt.

Soffor eller fåtöljer med ryggen mot fönster. Verkar hotfullt. Ibland är det ju ofrånkomligt att möblera på detta vis och då kan man avhjälpa med gardiner för fönstren.

Soffa mitt i rummet utan stöd av den skyddande sköldpaddan i ryggen. Avhjälp genom att sätta något högt föremål bakom soffan, det kan vara ett sideboard med prydnader ovanpå eller högre växter.

Glasbord. Även detta ett omedvetet stressmoment. Förbättra och lugna ned med föremål som har jordelement.

Alltför många kuddar i soffan. En signal om att man inte vill ta emot folk.

Läs mer om de fem djurens position här.


För att skapa balans mellan de fem elementen i Feng Shui kan du till exempel tänka och inreda enligt följande:

Eld: Ljus och även elektrisk belysning, fårskinn eller annat djurskinn, trianglar, pyramider, konstföremål som föreställer eld, solsken eller har en gul/orange färg

Trä: Föremål av trä, korg, gröna eller mellanblå färger, växter, pelarliknande former, konst med landskap, blommor etc.

Metall: Järn, sten, cirklar och ovaler, metallfärger, ljusa pasteller och vitt.

Vatten: Spegel, glas, assymetriska former, vattenarrangemang, konst som föreställer vatten, svart och mörka färgtoner.

Jord: Föremål av keramik och tegel, fyrkanter, tomma ytor, konst med landskap och fält, jordfäger och ockragul.


Nedanstående bilder är inspirationsbilder:

Bildkälla: Alvhem Mäkleri

Bildkälla: Alvhem Mäkler

Bildkälla: Alvhem Mäkleri

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blir glad för en kommentar!