tisdag 16 juni 2015

Den gyllene fontänen

Ni som följer mig på Instagram vet ju att för några veckor sedan fick vi efter lång väntan äntligen vår lilla fontän på plats i den italienska trädgården. Eller fontän och fontän, det är ju ingen gigantisk Fontana di Trevi utan mer en stor fontän-skål. Men vilken skål sedan. Sååå vacker!!!

Redan tidigt när vi skapade vår Medelhavs-trädgård var vi på det klara med att vi ville föra in någon typ av vatten-element i trädgården. En slags vattenspegel och ljudet av porlande vatten skulle liksom sätta pricken över det där i:et bland alla vackra blommor, träd, slingrande grusgångar, pergola, terass och orangeri.

I Apotekarns Trädgård hade jag ju sett den där vackra fontänskålen i betong som ett litet smycke bland alla de fantastiska mosaikborden omgärdad av grönska. Just en sådan skulle passa som handen i handsken i vår trädgård. Givetvis ställde vi frågan till Peter Englander: var får man tag i en sådan vacker liten fontänskål? Och Peter berättade historien om Alhambra-skålen som ni för övrig kan läsa om i hans bok "Medelhavsträdgård på svenska". För att göra en lång historia kort så har den här skålen sitt ursprung i just spanska Alhambra. Hemma på Österlen var det sedan en gammal farbror vid namn Werner som tillverkade just en sådan skål för hand i formar skapade av den tunnaste Sandhammar-sanden.

Det fanns dock ett litet problem. Werner hade slutat tillverka de här skålarna. Men efter att ha övertygat Peter att vår trädgård KRÄVDE en sådan skål och Peter i sin tur lyckades övertala farbror Werner att tillverka ytterligare en sista Alhambra-skål så satte arbetet igång. Vägen från detta ögonblick tills att skålen verkligen stod på plats i all sin prakt där i mitten av vår trädgård omgärdad av fyra parterrer var ganska slingrande och krokig.... Men nu är den som sagt på plats!

Och det blev så bra! Bättre än vad vi någonsin vågat önska oss faktiskt. Det som gör den så otroligt vacker och speciell är också att vi fäst en tunn ljusslinga på kanten av det större yttre cementröret och när mörkret faller är det som om fontänen svävar och badar i flytande guld. Jag dör lite så fint....

Så, nu njuter vi av det där lilla porlande ljudet som gör mig så lycklig ända in i själen när jag öppnar terassdörren ut till vår italienska trädgård. Och när mörket faller skapas lite magi.


4 kommentarer:

 1. Så fantastiskt vackert! Jag förstår att du njuter.
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Nu önskar vi oss bara lite fint väder också... Ha en härlig midsommar!
   Kram M

   Radera
 2. Carina Hedin17 juni 2015 09:04

  Åh, följer din blogg slaviskt, ni/du gör det så underbart. Är inte lite avundsjuk ;-). Behöver ni husvakt ngn gång, hör av dig! 0707306622

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, roligt att du gillar! Blir väldigt glad att höra så snälla ord. Ha nu en riktigt fin midsommar och låt oss hoppas att solen snart kommer tillbaka.
   Kram M

   Radera