torsdag 21 maj 2015

Feng Shui i badrummet

I min lilla mini-serie kring hur man inreder enligt Feng Shui har turen nu kommit till badrummet. Alla drömmer vi väl om ett stort vackert badrum inrett med harmoni och helst lite spa-känsla i varje hörn. Men att renovera badrum är dyrt så därför kommer här lite tips om vad man kan göra för att inreda enligt Feng Shui med inte alltför dyra medel.

Rening för kroppen tänker vi oftast på när vi hör ordet badrum, men det bör faktiskt även vara rening för själen. Vatten har en läkande effekt och vi kan även rena våra sinnen när vi tar ett skönt bad eller en varm dusch. Ett badrum ska vara vackert men enkelt och kännas rent.  Det är i badrummet vi sköljer av oss dagens händelser så det är viktigt att skapa ett lugn i detta rum. Vädra ofta så luften känns fräsch och håll spegeln fläckfri. Att hålla badrummet rent och fräscht minimerar riskerna för att gamla energier fastnar och sedan sipprar tillbaka ut i övriga rum i hemmet. Så - inga blöta handdukar på golvet, gamla tomma duschkräms-flaskor på badkarskanten, släng tomma toa-rullar och töm överfulla papperskorgar.

Från badrummet försvinner mycket chi (energi) ut från vårt hem. Varje gång du t ex tar en dusch så är det faktiskt ett symboliskt genomförande för nya planer. I ett badrum finns det ofta tre eller flera avloppsplatser; toa-stol, tvättställ, badkar/dusch och kanske även tvättmaskin. Avloppet representerar vårt inre reningssystem och tar med sig chi (energi) ut ur rummet så se till att fälla ned toa-locket, sätta i badkarsproppen, laga droppande kranar, hålla rent avloppen samt stänga dörren.

Bildkälla: HM Home

Rensa bort alla onödiga prylar och satsa på dold förvaring i lådor och korgar. Låt några få vackra föremål få ta plats såsom ett doftljus, fina handdukar, en vacker tvål eller en lyxig bodylotion. En enkel liten blomma i en vas eller i en kopp gör stor skillnad. Tänk på att det är lättare att slappna av med färre intryck!

Se till att du har en skön belysning. Helst olika lampor som går att dimma upp och ner beroende på om du står framför spegeln och ska lägga make-up, raka dig eller om du njuter av ett skumbad. Det är viktigt att inte utsättas för alltför kallt och hårt ljus när du stiger in i badrummet. Satsa gärna på en stor spegel - speciellt i ett litet badrum då det genast känns rymligare. Det allra bästa när det gäller ljus är förstås om det finns ett fönster i badrummet.

I ett badrum är ju vattenelementet redan välrepresenterat så alltför mycket svarta och blå toner är inte optimalt. Detta kan man med fördel balansera upp genom att tillföra elementen trä, jord och eld. Växter, föremål av korg och rotting, levande ljus, snäckor, stenar, mjuka handdukar, en gosig tjock badrumsmatta och rundade former.

Saker man bör undvika i badrummet enligt Feng Shui:
Starka lampor som inte går att dimma
Speglar med vassa hörn
Alltför mycket prylar liggandes framme

Och du - glöm inte att rensa upp i badrumsskåpet med jämna mellanrum!

Ljuva inspirationsbilder från Pinterest:För att skapa balans mellan de fem elementen i Feng Shui kan du till exempel tänka och inreda enligt följande:

Eld: Ljus och även elektrisk belysning, fårskinn eller annat djurskinn, trianglar, pyramider, konstföremål som föreställer eld, solsken eller har en gul/orange färg

Trä: Föremål av trä, korg, gröna eller mellanblå färger, växter, pelarliknande former, konst med landskap, blommor etc.

Metall: Järn, sten, cirklar och ovaler, metallfärger, ljusa pasteller och vitt.

Vatten: Spegel, glas, assymetriska former, vattenarrangemang, konst som föreställer vatten, svart oh mörka färgtoner.

Jord: Föremål av keramik och tegel, fyrkanter, tomma ytor, konst med landskap och fält, jordfäger och ockragul.

Hoppas ni fick lite tips nu och vill testa att tänka Feng Shui i badrummet. Titta gärna under kategorin "Feng Shui-tips" för mer inspiration och hur vi kan tänka Feng Shui i andra rum i hemmet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blir glad för en kommentar!