onsdag 29 april 2015

Feng Shui i arbetsrummet

Dags för lite Feng Shui-tips igen! Idag tittar vi närmare på hur man kan tänka Feng Shui i arbetsrummet eller kontoret. Alla har kanske inte ett eget arbetsrum men detta kan man tillämpa minst lika bra, om inte bättre, på jobb-kontoret också. Kanske dags att rodda om och rensa lite inför Valborgs-helgen? ;-)

Som alltid ska man ta till sig det man själv tycker är vettigt och bra. Det är inte alltid man kan få till alla delar av Feng Shui när man inreder ett rum men prova att göra några små förändringar och känn efter hur det känns! Ibland är det ju helt omöjligt att möblera ett rum på ett visst sätt. På mitt lilla kontor har jag dörren snett bakom mig men istället har jag ett fönster på sidan där jag har en härlig utsikt och uppsikt över gården och trädgården som kompenserar.

Arbetsrummet är ju ett kreativt rum och när du jobbar här är det viktigt att du ska kunna känna glädje och inspiration. Det ska vara en miljö fylld av positiv energi!

Till att börja med är det viktigt hur du placerar möblerna i ditt arbetsrum. Försök i möjligaste mån att möblera så att du har skrivbordet vänt så att du sitter med ryggen mot en vägg (den skyddande sköldpaddan) och har fri uppsikt fram över rummet (fågel Fenix). Att sitta med ryggen mot exempelvis en dörr ger en känsla av otrygghet, man vill gärna titta över axeln stup i kvarten. Se även till att du inte har några vassa hörn riktade mot skrivbordet.Ett arbetsrum ska helst inte innehålla för mycket prylar. Satsa på bra system för förvaring och plocka bort alla högar med papper och tomma kartonger. Detta ger en känsla av stress. Jobba med pärmar, lådor och boxar och var noga med att märka upp så att du snabbt hittar vad du letar efter.God ordning på skrivbordet är viktigt. Ha en inte för många saker omkring dig på skrivbordet utan plocka undan det du inte använder för tillfället. Samla gärna ihop sladdar med en kabeluppsamlare. Däremot kan några personliga föremål, som ett doftljus, en blomma, ett fotografi, en vacker snäcka etc ge dig lugn och energi. För att tillföra ytterligare trygghet till ditt arbetsrum kan du hänga upp en tavla som du förknippar med styrka. I övrigt bör du ha tavlor som känns inspirerande i ditt arbetsrum. Kreativiteten ska ju flöda här!

Rensa gamla filer och städa bland e-posten i datorn. Organisera upp i mappar så att du får en bra struktur. Även oordning i datorn skapar stress i ditt arbetsrum!

Ett bra arbetsrum har mycket dagsljus och tillgång till frisk luft. Öppna gärna fönstret och släpp in lite syrerik luft då och då! Se till att ha bra belysning, detta kan tyckas som en självklarhet men ofta har vi alldeles för dålig belysning kring vårt skrivbord och vi blir lätt trötta och drabbas av huvudvärk. Ljusa färger på väggarna passar bra i ett arbetsrum.Växter ökar energiflödet i rummet så placera gärna gröna, friska krukväxter i ditt arbetsrum. Fredskalla är till exempel en superbra växt som neutraliserar strålningen från datorn. Även murgröna, dracena och silverkalla är växter som passar bra i ett arbetsrum.Saker att undvika i arbetsrummet enligt Feng Shui:
Pappershögar
Oordning, gäller rummet i stort, på skrivbordet och även i datorn
Undvik att sitta med ryggen mot dörr eller fönster

För att skapa balans mellan de fem elementen i Feng Shui kan du till exempel tänka och inreda enligt följande:

Eld: Ljus och även elektrisk belysning, fårskinn eller annat djurskinn, trianglar, pyramider, konstföremål som föreställer eld, solsken eller har en gul/orange färg

Trä: Föremål av trä, korg, gröna eller mellanblå färger, växter, pelarliknande former, konst med landskap, blommor etc.

Metall: Järn, sten, cirklar och ovaler, metallfärger, ljusa pasteller och vitt.

Vatten: Spegel, glas, assymetriska former, vattenarrangemang, konst som föreställer vatten, svart oh mörka färgtoner.

Jord: Föremål av keramik och tegel, fyrkanter, tomma ytor, konst med landskap och fält, jordfäger och ockragul.

Hoppas ni fick lite tips nu och vill testa att tänka Feng Shui i arbetsrummet. Titta gärna under kategorin "Feng Shui-tips" för mer inspiration och hur vi kan tänka Feng Shui i andra rum i hemmet.Bilder från mitt lilla kontor som har en så fin utsikt över trädgården. Bambu-gardinerna ger en varm inramning (trä) till fönstret och skapar en fin kuliss till naturen utanför.


Jag har skapat mig en liten myshörna på mitt lilla kontor i gårdshuset. Skönt att slå sig ned i fåtöljen och ta en paus ibland, dricka en kopp kaffe och läsa några inspirerande magasin. Hurtsarna är från Bisley och här får alla papper minutiös ordning! Lilla brickbordet köpte vi på Urban Living/Jeppssons Möbler. Fåtöljen och bokhyllan är från IKEA och kudden Svenskt Tenn. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar