tisdag 28 april 2015

Kungsängslilja

Den vackra kungsängsliljan får ett alldeles eget inlägg här på bloggen. Varför det? Jo, för att det är en av de vackraste och roligaste växterna jag vet med sitt helt otroliga mönster! Hur kan en blomma vara rutig liksom??  För det är vad den är med sitt purpurfärgade och rosa mönster. Det finns vita kungsängsliljor också men det är de rutiga som är så speciella, om ni frågar mig.

Just nu skänker dessa fina klockor mycket glädje i rabatten där de står och lyser upp tillvaron i parterren framför stora pergolan så här tidigt på våren när det inte är så mycket annat som blommar.

Visste ni att detta är en liljeväxt som ursprungligen kommer från södra och centrala Europa och att den även växer vilt i framför allt Uppland? Ja, blomman är ju faktiskt även Upplands landskapsblomma.

Den trivs bäst i sol eller halvskugga och tycker om fuktig jord. Kungsängsliljan blommar i maj och juni (eller i april om man bor i Skåne *blink).

Under kategorin "Blommor och växter" hittar ni förresten fakta och bilder på många andra favoritblommor som jag har i mina rabatter om ni är intresserade!2 kommentarer:

Finaste mattan sa...

Du har det så fint!! : )

Marie sa...

Tusen tack! Vad glad jag blir att höra att du tycker det :-)
Bästa dagen till dig! /Marie