söndag 17 april 2016

Att bygga en pergola

Jag får jättemycket frågor kring hur vi byggt våra pergolas (heter det så i plural?) så jag tänkte jag skulle sätta ihop ett eget litet inlägg kring detta.Så här ser vår stora pergola ut. Den är uppbyggd med grova armeringsjärn. Som tak har vi ovanpå de tvärgående armeringsjärnen lagt bambu-mattor som surrats fast med grov ståltråd och plast-clips. Den ligger ute året om och klarar detta utmärkt. På sommaren hänger jag tunna vita bomulls-gardiner som får fladdra i vinden och det ger ett ombonat och supermysigt intryck. Bambu-taket ger härlig skugga varma dagar och det blir en så fin randig skugga som skapar riktig Medelhavs-känsla.


Lilla pergolan är uppbyggd på samma sätt men här har vi inget bambu-tak. Här låter vi i ställer vinrankor få klänga och väntar hoppfullt ochenvist på att de ska bli stora och frodiga och bilda ett naturligt grönt tak. I båda våra pergolas har vi lagt marktegel som golv. Vi har virat en ljusslinga runt armeringsjärnen - så mysigt att tända upp på kvällen.På baksidan av stora pergolan har vi planterat blåregn. Detta är en gammal bild och de har nu växt sig mycket större och klänger under bambu-taket. Tanken är att det så småningom ska bli en riktig blåregns-pergola som ska bilda ett helt eget tak och då kommer vi nog inte att ha kvar bambu-taket.


Så här såg det ut när projektet startade. Här var tidigare en gräsmatta. Marken jämnades till och fylldes på med stenmjöl där senare markteglet lades ovanpå. Murarna byggdes med lecablock som sedan putsades och målades vita.


De grova armeringsjärnen är gjutna ner i marken för att hållas på plats och bli väl förankrade. Upptill är det sammansvetsade. Några armeringsjärn är förankrade i muren.Samma konstruktion i lilla pergolan. Här ser ni hur armeringsjärnen ligger som kors upptill.


Orangeriet innan det blev klart. Kanske ska göra ett inlägg om det också?3 kommentarer:

Unknown sa...

Stor beundrare av din medelhavsinspirerande trädgård! Funderat ett tag på att bygga pergola. Efter att ha varit i Kroatien förra veckan och sett alla fantastiska pergola så ska det nu bli gjort! Gillar dina armeringsjärn, vilken diametar har du använt?
Klara verkligen bambutaket av snöfall som vi hade i vintras?
Funderar över växtval. Kommer att ha en en loungegrupp med vita dynor där. Är det galet med vindruvor (gröna) tror du? Droppar och klibbar det kanske? Blåregn är också vackert. Vill att det ska snabbt växa upp och blida tak snabbt men varken druvor eller blåregn växer väl inte så fort. Hälsningar Eva

Marie sa...

Hej Eva! Så roligt att du funderar på att bygga en pergola. Det kan jag verkligen rekommendera!
Armeringsjärnen är 3 cm i diameter tror jag.
Vårt bambutak har legat i 5 år nu och det klarade den galna snöstormen i påskas! Se bara till att få tag i rejäl bambu av bra kvalitet. Det finns de som inte är lika tåliga.
Både vinrankor och blåregn är ju relativt snabbväxande men vill du ha något som växer superfort kanske humle, kaprifol eller bokarabinda. Min erfarenhet är att det inte droppar eller klibbar av vindruvor. Blåregn kan skräpa ner med blommorna när de faller ner men de är torra och gör inga märken.
Lycka till!

Unknown sa...

Tack för ditt svar! Ska se var vi kan hitta armeringesjärnen, svårt att hitta här i Västervik i den grovleken!. Fortsatt trevlig midsommar/Eva