onsdag 25 mars 2015

I orangeriet

I vårt orangeri just nu. Citronträd, olika sorters palmer, afrikanska liljor och massor av övervintrade pelargoner står och väntar på att få komma ut i den italienska trädgården!

När solen tittar in kan det nu blir riktigt behagliga temperaturer på runt 20 grader där inne nu. Fast än får man lugna ner sig lite och invänta varmare grader utomhus innan det är dags att flytta ut växterna. Men det är en härlig känsla att veta att det förhoppningsvis inte dröjer så länge...

De flesta växter har klarat vintern bra inne i orangeriet. Vi har försökt hålla en temperatur runt 10-12 grader med hjälp av värmefläkt under vintern och Medelhavsväxterna verkar har trivts bra med detta. Jag har vattnat var 3-4 vecka och citronträden har fått citrusnäring en gång i månaden.

Citronträden har tappat en del blad men citronerna växer och frodas och nu kommer även nya små underbart doftande blommor. Även olivträden har tappat en del blad men de kommer igen och dessa har faktiskt redan fått flytta ut. Olivträd klarar kylan betydligt bättre och det är ingen fara om det blir någon minusgrad.

Kamelian däremot finns det nog inte mycket hopp om tyvärr. Den har tappat alla sina blad och ser inte mycket ut för världen. Jag visste ju att den är svår och känslig men jag ville gärna göra ett försök...

Jag har klippt och beskurit alla pelargoner nu, tagit några sticklingar och snart ska de även få lite ny jord. Mårbackorna ser ut att må alldeles prima och några blommar redan.


Häromdagen putsade mannen alla fönster i orangeriet och vilken skillnad det blev! Nu när olivträden flyttat ut på terassen kan man faktiskt få plats att sitta här inne också :) Problemet i år är att vi haft så mycket växter att vi knappt fått plats här inne själva.... Så snart dags för premiärfika här alltså! Men som man längtar efter att flytta ut även de andra växterna och städa riktigt här inne så att man kan börja sitta här och äta middagar och luncher.
En fin liten ranunkel köpte jag på torget och den står så sött i lilla zinkkrukan på bordet. Snart kan även denna lilla skönhet flytta ut tror jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blir glad för en kommentar!