måndag 30 mars 2015

Feng Shui i hallen

Vi fortsätter med lite Feng Shui-tips i den ack så viktiga men ofta bortglömda hallen. Hallen är ju oftast det första som välkomnar både oss själva och våra gäster när man stiger in i en bostad. Och även det sista du ser och tar med dig när du lämnar hemmet.

Hallen är det första som Chi (dvs energierna) stöter på genom sin vandring i hemmet och för att locka in Chi och uppmuntra denna att fortsätta in i resten av hemmet man bör göra hallen så tillgänglig och inbjudande som möjligt.

Om din hall är lång kan det vara bra att dela av den så att Chi inte rusar fram i för hög fart. Det kan vara en stor växt, en urna, en stol eller liknande.

Handen på hjärtat - vad är det första du eller dina gäster ser när du kliver in genom ytterdörren? Är det något vackert och harmoniskt eller är det överfulla klädhängare, mössor och vantar i en salig röra, nycklar på byrån, barnens gympapåsar och tjugo par skor i en hög?Så första tipset är att satsa på dold förvaring med stängda skåp, förvaringsmöbler, draperier och korgar eller boxar. Tänk efter hur mycket du faktiskt verkligen måste förvara i hallen. Kan vissa saker kanske flyttas och förvaras på annan plats i hemmet? Plocka undan de skor som inte används för tillfället. Se till att varje familjemedlem har en egen plats för sina kläder, till exempel en krok eller speciell garderob samt egen byrålåda eller korg/box etc. Det ger ett lugnt uttryck och gör att Chi kan vandra vidare.Om du har plats i hallen så försök att skapa en plats som du kan pryda med fina föremål så som ett doftljus, en vacker blomsterbukett eller kanske ett stort fint fat. Det är också trevligt att skapa olika stilleben på en byrå eller ett hallbord som du kan variera efter humör och säsong. Detta ger ett välkomnande intryck och är fint att vila ögonen på både för dig själv och dina gäster.

För att skapa balans mellan de fem elementen kan du till exempel tänka och inreda enligt följande:

Eld: Ljus och även elektrisk belysning, fårskinn eller annat djurskinn, trianglar, pyramider, konstföremål som föreställer eld, solsken eller har en gul/orange färg

Trä: Föremål av trä, korg, gröna eller mellanblå färger, växter, pelarliknande former, konst med landskap, blommor etc.

Metall: Järnkrokar, sten, cirklar och ovaler, metallfärger, ljusa pasteller och vitt.

Vatten: Spegel, glas, assymetriska former, vattenarrangemang, konst som föreställer vatten, svart oh mörka färgtoner.

Jord: Föremål av keramik och tegel, fyrkanter, tomma ytor, konst med landskap och fält, jordfäger och ockragul.Undvik att sätta upp spegeln mitt emot dörren eftersom energien då studsar tillbaka. Sätt i stället denns på en plats där den reflekterar något vackert eller förstorar upp hallen.En tjock mysig matta är fint i hallen och dämpar dessutom ljudet. Har du en lång smal hall ska du undvika en långsmal matta då den förstärker känslan av längd och får energierna att rusa. Satsa i stället på en mindre matta, en rund eller ev tvärrandig som "förkortar" rummet.


Att släppa in Chi i hallen enligt Feng Shui
Placera blommor i grupper om tre vid vägen fram till ditt hem eller utanför din ytterdörr.
Ett vindspel drar till sig möjligheter för din karriär, bättre hälsa och kärlek.
En dörrmatta välkomnar möjligheter och hjälpsamma människor och filtrerar bort stress när man torkar av sina skor.

Saker att undvika i hallen enligt Feng Shui:
Stora skrymmande möbler som tar upp mycket plats.
Hallspegel mitt emot dörren.
Oordning och oreda.

Vi har själva en liten långsmal och trång hall och det är verkligen en utmaning att få den att se inbjudande och trevlig ut samtidigt som den ska fungera praktiskt. Garderober saknas helt till exempel. 

Vad vi gör är att bara ha de ytterkläder framme som vi använder för tillfället. Vi har en stor byrå som rymmer och sväljer alla sjalar, vantar, mössor, telefoner, nycklar, sladdar mm mm. Till skorna har vi investerat i en stor smart förvaringsbänk, Enok från Svenssons i Lammhult, där vi lägger ner alla skor utom de som används just nu. Man får bara ha max 2 par framme, haha... går sådär....

Några vackra föremål såsom en fotogenlampa, doftljus, en skål med snäckbollar, en blomsterbukett är placerade ovanpå byrån och skapar ett välkomnande intryck. Här är det trevligt att ändra om efter säsong.

Spegeln hänger ovanför byrån, vilket såklart är praktiskt, men reflekterar även tavlorna på andra sidan väggen och öppnar upp den trånga hallen.

Ja, det var lite om Feng Shui i hallen. Vill du lära dig mer om Feng Shui så titta under kategorin "Feng Shui-tips i högerkanten!

Jag återkommer snart med fler tips hur du kan möblera och tänka Feng Shui i fler rum i bostaden.

Inspirationsbilder nedan från Alvhem Mäkleri:
Inga kommentarer: