tisdag 3 november 2015

Hänga långa gardiner

Jag får ofta frågor kring hur man bäst hänger gardiner.

Var ska man sätta gardinstången? Hur långa ska gardiner vara? Jag vill ha gardiner men har så små fönster. Vi vill inte dölja ljusinsläppet. Osv.

Som allt annat när det gäller inredning är detta såklart en smaksak men jag tänkte ändå ge er lite tips på hur man kan tänka. På senaste tiden har det åter blivit mer och  mer populärt med gardiner efter att ha varit lite borta ett tag då vi ville ha avskalat till max.


I vårt sovrum har vi dubbla linnegardiner. En ljusare och en mörkare längd på var sida om terassdörrarna. Att välja två olika nyanser ger mer liv åt uppsättningen.  I sovrummet ville jag åstadkomma ett mjukt och inboat intryck så därför valde jag dubbla längder på varje sida. Dessa är lätta att dra isär mer och dra ihop när man vill få insynsskydd. Bakom gardinlängderna har vi även lamellgardiner som ger både insynsskydd och mörklägger.

Att sätta gardinstången ända upp i taket höjer rummet och ger ett luftigare intryck. Speciellt viktigt att tänka på om man har lågt i tak.


Även i vardagsrummet har vi linnegardiner i två olika nyanser av grått. 

Här har vi valt att placera gardinstängerna en bra bit ovanför fönstren. Det blev naturligt att sätta dem där det finns en liten skarv på väggen. Eftersom detta är ett rum med högt i tak är det viktigt att inte tynga ner känslan i rummet med gardiner som sitter för lågt. Att lyfta hela gardinarrangemanget ger rymd åt ett rum.

Det finns en uppsjö av bra och vackra gardinstänger och för att lyfta rummet till max finns det superpraktiska skenor som man fäster i taket. 

Hur långa ska man då ha sina gardinlängder? Jag säger så här: hellre för långa än för korta! För korta gardiner kan liknas vid "byxor som flaggar på halv stång". Inte speciellt snyggt. Som allra kortast ska de precis nudda vid golvet (nu pratar jag om långa gardiner i hela detta inlägg). Var därför väldigt noga när du mäter och ska lägga upp dina gardiner. Själv tycker jag det är fint när gardinerna vilar ordentligt på golvet så att man kan puffa till dem och få ett vackert fall.

Och visst kan man ha gardiner även om man har små fönster. Här gäller det också att öppna upp och hänga gardinerna utanför fönstrens ramar, dvs du flyttar gardinerna åt sidorna för maximalt ljusinsläpp.

Nedan kommer ett lite bildregn med inspirationsbilder på vackra gardinuppsättningar där man tänkt på det här med höjden och vidden på ett mycket fint sätt.

På bilden nedan får man maximalt ljusinsläpp genom att hänga gardinerna på väggen vid sidan om fönstren och man har även en gardinlängd i mitten som ger ett sobert och ombonat intryck.


Här har man valt att sätta längderna på vardera sida om ena fönstret så att balkongdörren hålls fri.


Lite skira, tunna gardiner får gärna hänga en bit in på fönstren. Det ramar in vackert och ger ändå ljusinsläpp. Fråga gärna efter tygprov i affären så att du kan testa hemma i lugn och ro!


Dölj inte vackra fönster. Titta så fint med gardinerna som ramar in det vackra fönstret på bilden av sovrummet nedan. Här har man valt en takskena som gardinen hakas fast i. Så mycket snyggare än om man placerat en gardinstång ovanför fönstret!Vem har sagt att gardiner bara behöver hänga vid fönster? Så läckert att rama in hyllorna bakom soffan med gardiner. Skapar ett ombonat intryck i hela rummet.


Inga kommentarer: