tisdag 28 januari 2020

Att välja häck

I samarbete med Häckspecialisten





En häck kommer lastad.

Ja, ungefär så såg det ut för några år sedan när vi beställt häckplantor till vår trädgård.

Jag får ofta frågan vad vi har för sorts häck, om den är vintergrön, vad man ska välja och tänka på och så vidare så idag handlar det här inlägget om just häckar. Vill du ha en häck till din trädgård i sommar är det hög tid att börja planera nu.



Att få upp en hög häck kräver både tid och tålamod men det man kan ha i åtanke är att man faktiskt kan beställa olika höjd på häckplantorna. Vi har vintergrön liguster och vi beställde den i tre olika höjder. På bilden ovan ser ni den högsta varianten och här är den 5 år gammal.



Här i den del av trädgården som ligger utanför själva gården har vi en mellanstorlek där det inte var så viktigt att få upp höjden lika snabbt.



Slutligen runt parterrerna har vi den lägsta varianten och dessa får man klippa flera gånger per säsong för att hålla den så kort som vi vill ha den.


Avenbok 80-100 cm

På hemsidan skriver du in hur många meter häck du ska plantera, väljer häcksort och höjd och så får du direkt svar hur många plantor du behöver samt totalpriset. Riktigt smart.

Plantorna är uppdrivna under lång tid för att säkerställa hög kvalitet och som kund får man 100% garanti i 3 år från inköpsdatum.

Just nu och fram till 1 mars 2020 får du 750 kr i rabatt när du beställer häckväxter hos Häckspecialisten om du anger koden VINTERLAND i kassan. 
Gäller vid 1 köp av häckväxer (ej minipack).
Häckplantorna börjar preliminärt att levereras i vecka 13.


Vit bondsyren


Det finns ju en uppsjö av olika häckväxter så vad ska man då tänka på när man väljer sort?
Några saker att fundera över innan man bestämmer sig är vilken höjd man vill ha på slutresultatet, vill man ha insynsskydd eller är man bara ute efter en trevlig inramning, finns krav på en snabbväxande häck, önskar man att den ska vara vintergrön, vill man ha en blommande häck, vilken växtzon bor man i, ska den vara tålig och lättskött och vilket väderstreck ska häcken planteras i. Allt detta får du enkelt svar på hos Häckspecialisten där man kan läsa om vilka häckplantor som passar de olika önskemålen.

Här har jag plockat ut några av mina favorithäckar och alla är direktlänkade så att du ska kunna läsa mer om de olika häckplantorna och dess egenskaper.



1. Avenbok
Snabbväxande och skapar utmärkt insynsskydd

2. Liguster
Lättskött, snabbväxande och vintergrönt insynsskydd

3. Syrén.
Ramar in trädgården med fantastisk blomning och doft.

4. Idegran
Klassisk, exklusiv och långsamväxande 

5. Lagerhägg
Vintergrön häcksort med vackra vintergröna blad, flera olika sorter.

6. Spirea
Blommande häckar är poppis och spirea är en av favoriterna.

Det här var bara ett litet smakprov på det stora sortimentet - så jag föreslår att du går in på sajten och hittar din egen häckfavorit!



Jösses vad jag längtar efter trädgårdslivet nu.... Men snart är vi där igen!

❤❤ M ❤❤


Inga kommentarer: