lördag 24 oktober 2015

Vinterförvara Medelhavsväxter i orangeriet

Igår var det dags att flytta in alla Medelhavsväxter i orangeriet. Österlen bjöd på strålande solsken och vindstilla så det var en perfekt dag för sådant arbete.

Vi började med att ta ned alla gardiner som hängt i våra två pergolas under sommaren. De hade tagit lite stryk av väder och vind men de flesta gick att rädda med en tvätt i klorin. Så nu är de nedpackade i väntan på nästa sommar. Längtar redan...

Sen var det dags att tömma krukor på överblommade sommarblommor och ansa de pelargoner som ska övervintras.

Förra året var det så trångt i orangeriet så det gick inte att sitta där på hela vintern. Väldigt trist eftersom det är sååå mysigt att tända upp kaminen och en massa ljus och sitta där när höststormen viner eller snön ligger utanför. Så i år gjorde vi något drastiskt. Vi monterade ned det stora bordet och ut med alla åtta stolarna som får bo på magasin under vintern. I stället satte vi in det lilla mosaikbordet och fyra stolar.

Trots alla stora träd och växter blev den ändå luftigt och fint i orangeriet.  Jag älskar det! Ser redan fram emot att sitta där och dricka glögg och fixa lite vinterdukning!

Nu kommer vi att hålla en temperatur på cirka 12 grader i orangeriet under hela säsongen. Vi fixar detta med hjälp av två värmefläktar när det blir lite kallare.

De känsliga citronträden ställer vi på frigolit. De gillar nämligen inte att få "kalla fötter" och eftersom vi inte har isolerat golv löser vi det på det viset.

Under vintern ser jag till så att växterna inte blir helt torra. Svårt att säga hur ofta jag vattnar. Man får ha lite koll helt enkelt. Jag har faktiskt citrusnäring i citronträden även på vintern. Ungefär en gång i månaden tillsätter jag det i vattnet. Det har funkat utmärkt tidigare år så jag kör vidare på det. Det är verkligen massor av mogna citroner på träden nu och den känslan är oslagbar!

Nästa helg blir det nog att klä in de stora krukorna på terassen med bubbelplast och säckväv. Men mer om det en annan dag.






6 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Oj, så mysigt ni har det! Förstår jag precis att du inte vill avstå från vistelse i det rummet över vintern, men det lilla bordet funkar ju kanon. Vad säger växterna om att plötsligt få det varmt om bladen när ni eldar i kaminen?
Önskar trevlig helg
Anette

Marie sa...

Tack! Jag är riktigt nöjd med det nya möblemanget faktiskt. Det blev ju helt tokigt att vi inte kunde utnyttja detta mysiga lilla hus under vintersäsongen. Det funkar bra att elda. Man ska ju inte göra det var och varannan dag för växternas skull pga temperaturväxlingarna men lite då och då går det hur fint som helst.
Fortsatt trevlig helg önskar Marie

Carin sa...

Hej!
Det är ett väldigt fint orangeri du har! Hur stort är det? Vi vill bygga något liknande om några år.
/Carin

Marie sa...

Hej Carin! Tack, orangeriet är vår egen lilla "pärla" - så mycket glädje vi har av det.
Det är 15 m2 (5*3).
/Marie

Carin sa...

Tack, får jag fråga en sak till. Hur är det placerat väderstrecksmässigt. Blir det varmt mitt på dagen på sommaen eller kan man sitta där då också? Väldigt fint som sagt, även inredningen. :-)

Marie sa...

Hej Carin! Den täckta delen är placerad mot öster. Det bästa med ett orangeri om man jämför med ett traditionellt växthus med glastak är att det sällan blir för varmt. Visst kan det bli varmt en riktigt het sommardag man då är det bara att öppna alla dörrar på vid gavel så brukar det snabbt luftas ut.