onsdag 16 oktober 2019

Att tänka på när man väljer matbord

I samarbete med Klubbkompis


En av de bästa stunderna på dagen kan ju vara när familjen samlas kring matbordet och äter middag tillsammans. När alla har tid och kan sitta i lugn och ro och prata om dagens händelser. Eller när man samlar vännerna för att avnjuta en god middag med något gott att dricka. När kvällen är evighetslång och samtalen aldrig vill ta slut där vid matbordet.

Men att välja matbord kan vara lite klurigt. Vilken stil ska man ha? Vilket material ska man välja? Vilken funktion ska bordet ha? Ska man ha ett runt eller ett avlångt bord? Behöver man ett bord som man kan förlänga med en iläggs-skiva om man blir fler? Frågorna är många.

Jag tänkte att jag i samarbete med Klubbkompis ska berätta lite om mina tankar kring matbord och vad man kan tänka på när man väljer matbord. Givetvis vill jag visa er mina favoriter också. Klubbkompis har ett stort sortiment av matbord i olika storlekar, former och stilar till väldigt humana priser som passar de flesta plånböcker.
Givetvis ska man som alltid lita på sin egen magkänsla och önskan när man väljer matbord men jag vill ändå ge lite konkreta råd på vägen. 

Titta på vilken stil du har i rummet (och övriga huset). Gillar du den lantliga stilen, den minimalistiska eller kanske inspireras du av Art Deco eller sekelskifte? Välj ett matbord som passar den stilen!

Har man till exempel en i övrigt modern och stilren inredning med raka linjer är det fint att välja ett matbord i samma stil. MEN - det kan också vara riktigt snygg att göra precis tvärtemot - ett stort gediget träbord i ett minimalistiskt modernt kök - hur läckert som helst!

Matbord med snygg benställning i ek och bordsskiva i spraystone

Vilket material man ska välja på matbordet beror ju också på vilken stil man föredrar men självklart måste man också ta hänsyn till hur din situation eller familjen ser ut. Funkar ett ömtåligt bord eller är det bättre att satsa på något som tål lite hårda tag och kladd? Har man små barn kanske man inte väljer ett matbord med marmorskiva om man inte ska sitta med hjärtat i halsgropen hela middagen.

Rustikt matbord i mörkbetsat återvunnen furu 


Ska bordet ha fler funktioner än att sitta och äta vid det? Det kan ju även vara en plats där man jobbar, där barnen sitter och ritar och pysslar eller vill du kunna baka på matbordet?

En laminatskiva eller en skiva av melamin är praktisk då den är lätt att torka av och hålla ren och snygg. Ett träbord kan man slipa och olja om det skulle få jack eller ringar av vin eller kaffe. En lackad yta är lättskött medan oljade ytor kräver mer underhåll.


Stilrent matbord med skiva i italiensk marmor

Vilken storlek på bordet beror naturligtvis också på hur familjesituation ser ut men man bör också titta på hur rummet och proportionerna ser ut. Lika tokigt som det blir att sätta in ett alltför stort bord i ett litet rum, lika fel kan det bli med ett för litet bord i ett stort och rymligt rum eller kök.

Fundera också på hur många sittplatser du behöver. Om man bor mindre eller inte behöver så många sittplatser i vardagen kan ett bord med klaff eller iläggs-skiva passa perfekt.

Robust matbord i massiv vildek och metallben med industrikänsla


De flesta matbord som säljs i Sverige är rektangulära och anledningen är förstås att de är enkla att placera utifrån rummets väggar (man kan även ha en bordsgavel intill väggen) och det är lätt att räkna ut hur många sittplatser det rymmer men visste du att ett runt bord ger en intimare matupplevelse och främjar samtal och det sociala? När man tänker efter är det ganska logiskt. Vid ett runt bord sitter man mer samlat än vid ett rektangulärt där man hamnar långt ifrån varandra, iallafall om bordet är långt. 

Matbord med pelarfot i metall och skiva i italiensk marmor


Nedan hittar du en guide över rekommenderad storlek på bord i förhållande till antal stolar/sittplatser. Observera att vid några bord är det inritat mer än ett alternativ på sittplatser och där det visas fler stolar är detta något som funkar om man klämmer ihop sig lite :-)

Rektangulära bord:Runda bord:
Ovala/ellipsformade bord:
Kram M ❤

Inga kommentarer: