lördag 27 februari 2021

Kan man blanda mässing och silver


Kan man blanda mässing och silver/krom? Jag får ofta höra frågan om man kan blanda olika metaller såsom mässing/krom, guld/silver i sin inredning. Och mitt enkla svar är JA, visst kan man det! Se bara på de vackra ljusstakarna design Jonathan Adler på bilden nedan.

Det går såklart trender i olika metaller som i allting annat. Först kom koppar, därefter följde mässing och nu är det krom och silver som är hetast på tapeten.

Och man behöver verkligen inte köpa nytt hela tiden bara för att just en metall är mest poppis för tillfället. Som alltid gäller den enkla regeln - följ ditt eget inredningshjärta, satsa inte alltför mycket på trender och inred som du själv tycker är snyggast

Men det finns ändå lite man kan ha i åtanke för att få det intryck man vill uppnå. Mässing/guld är en varm metall och tillhör i sin färg eldelementet. Man tillför alltså värme till inredningen genom att inreda med mässing och passar det väldigt bra om man har ett rum i grått, svart, vitt eller andra kalla/neutrala toner.

Krom/silver tillhör metallelementet i både material och färg och kan ibland upplevas kallt och stramt. Men det beror helt på hur övrig inredning ser ut. Det blir t ex väldigt fint med silver ihop med den beige färgskalan. Om man föredrar enbart krom och silver kan man tänka på att ta in kompletterande värmande element såsom trä, jord och eld. Exempel är vackra gröna växter, en bukett blommor i varma, mustiga färger, en kudde eller en pläd i en varm kulör, detaljer i trä och korg, naturmaterial som stenar och snäckor osv.
För att återgå till det här med att blanda olika metaller. Självklart kan man ta in både mässing och krom i samma rum. Vill man få ett lugnt intryck blir detta bäst i ett inte alltför litet rum där man kan gruppera metallerna på olika ställen i rummet. Det går alldeles utmärkt att ha mässing på soffbordet och krom/silver på matbordet! Har du en taklampa i krom hängandes över matbordet, duka då med silver, en bukett blommor/grönt, kanske en duk i beige eller vitt och levande ljus så kommer det inte alls att upplevas varken kallt eller stramt.
Föremål som innehåller båda metallerna (som ljusstakarna på bilden högst upp) blir också en fantastisk brobyggare och gör att kontrasterna suddas ut en smula.

Gillar du mässing eller krom (eller båda) och påverkas du av trender och byter ut?

Inga kommentarer: