tisdag 10 mars 2015

Feng Shui i köket

Hej på er bästa läsare! Nu var det ett tag sedan jag tipsade om Feng Shui i hemmet och eftersom köket är ett rum där vi spenderar mycket tid tänkte delge er lite Feng Shui-tips för detta viktiga rum.

Köket är ju en plats som måste vara praktisk för att fungera i vardagen men man vill ju samtidigt ha det så fint som man kan. Håller ni med mig?

Det som många brottas med är att det ofta ser stökigt och rörigt ut i köket. Och det är ju inte så konstigt då vi tillbringar mycket tid där med alla måltider som ska göras i ordning och ätas.

Ett tips är att försöka ställa undan så många köksmaskiner som möjligt (utom dem man använder dagligen såklart. Som sagt, det måste vara praktiskt också). Men prova i stället att plocka fram sådant som inspirerar till matlagning och umgänge i köket. Färska kryddor, en skål med frukt och grönsaker, vackra teburkar, oljor, fina kryddor etc.

Enligt Feng Shui bör man undvika för mycket av färgen blått i köket då detta vattenelement redan finns starkt representerat. Allt som har med naturen att göra inspirerar till matlagning så därför passar naturtoner som grönt och brunt fint. Men det behöver inte se ut som ett kök hämtat direkt från 70-talet för det :) Tänk vackra skärbrädor i trä, korgmaterial, gröngrå nyanser etc så blir det genast ett lite modernare uttryck. Att sätta till dessa toner är väldigt fint till de vita och svarta kök som många har idag.

Det sägs också att rött, gult och orange stimulerar aptiten och även matsmältningen och passar därför utmärkt som accentfärger. Så återigen - lite citroner och/apelsiner i en skål - är inte bara till för mäklarbilder!

Tänk också på balansen mellan olika former och att kombinera olikheter, högt och lågt, blankt och matt, ljust och mörkt osv. Ett runt köksbord är det bästa för gemenskapen och sägs stimulera samtalet och undvika konflikter.

Qi bör inte strömma för snabbt igenom köket. Därför kan man placera ut några prydnadsföremål som stoppar upp det för snabba flödet. Det kan t ex vara en vacker vas med en bukett blommor på köksbordet.

Feng Shui-läran säger också att knivar ska man inte lämna framme. Ner med dessa i en låda eller i ett knivställ. Man bör också undvika klockor i köket eftersom det symboliserar stress...

Glöm inte att rensa i skåp samt kyl och frys med jämna mellanrum. Detta gör mycket för välmåendet och visst är det en härlig känsla när man fått lite ordning och reda i skåpen och slängt sådant som inte använts på länge och kanske passerat bäst-före-datum för ett bra tag sedan...

Ta dig tid att njuta i hemmets hjärta och hoppas du fått lite inspiration!

2 kommentarer:

 1. Hei!
  Så på insta at du hadde flere Feng Shui tips på bloggen.
  Gøy å lære nye ting, så takk for inspirernde innlegg.
  God kveld til deg:) Marianne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marianne! Så roligt att höra :) Det kommer lite fler tips framöver. Ha en riktigt fin kväll.
   /Marie

   Radera