lördag 20 februari 2021

Konsten att hänga tavlor

Idag handlar mitt inägg om konsten att hänga tavlor. När man nämner detta är det många som får något skräckslaget i blicken och ryser vid blotta tanken på att börja mäta och spika och göra hål i väggarna. Och hur ska man tänka, hur ska man hänga för att det ska bli snyggt?Jag skulle vilja säga att det finns flera olika sätt att hänga tavlor, beroende på hur många de är, vilken storlek de har och såklart vilken effekt man vill uppnå.

Ett av de största misstagen många gör är faktiskt att hänga tavlorna för högt! Kika gärna på hur
man hänger tavlor i ett galleri. Tavlans mittpunkt bör vara ungefär i ögonhöjd. Tänk på att det
nästan alltid är bättre att hänga tavlan för lågt än för högt. Det ska ju även vara behagligt att
betrakta tavlorna när man sitter ned.

Baslinjen  = hänga tavlorna i linje med underkanten. Detta passar speciellt bra om man har lågt i tak då det får blicken att vandra uppåt. Att ha samma avstånd mellan tavlorna ger ett lugnare intryck.


Ovanlinjen  = hänga tavlorna i linje med ovankanten. Blir väldigt effektfullt i rum med högt i tak. Använd gärna en linje som redan finns i rummet (t ex övre kanten av dörrfoder, fönster etc).

Mittlinjen  = hänga tavlorna efter dess mittlinjer. Passar bra när man har tavlor i olika storlekar. 

Gruppering = hänga tavlorna i grupp/tavelvägg. Försök hålla samma avstånd mellan tavlorna för ett lugnare intryck. Att gruppera tavlorna på väggen kan vara lite knepigt, speciellt om man har många tavlor. Ett smart sätt är att lägga ut dem på golvet och flytta runt tills man är nöjd. Då ser du helheten innan du plockar fram hammare och spik. Ta gärna ett foto och häng sedan upp tavlorna med hjälp av detta.

Kram M


Inga kommentarer: