fredag 21 september 2018

Reparera gräsmattan

I samarbete med Skånefrö


Ni minns säkert att jag skrivit om att våra gräsmattor blivit så förstörda efter tillbyggnaden och den extremt varma och torra sommaren med bevattningsförbud?

Nu är det hög tid att ta tag i detta så att vi kan få en grön och fin gräsmatta till våren igen! I samarbete med Skånefrö har jag fått suveräna tips om hur vi ska gå tillväga.


Här ser ni gräsfröna som vi ska använda för att få ordning på gräset igen. Dessa heter alltså Reparera och är ett snabbväxande reparationsgräsfrö. Du hittar dessa gräsfrön HÄR.


Hua, här ser ni vår gräsliga (!) gräsmatta. Stora kala fläckar överallt och på några ställen är det knappt något gräs alls...Häng med mig här hur vi ska gå tillväga:


Vi börjar med att kratta bort all mossa. Man kan naturligtvis även vertikalskära med en maskin men nu tar vi det för hand och lite motion skadar väl inte!?


Här krattas det på ena långsidan och den uppmärksamme kan även se att vi håller på att bygga ett vedförråd på denna sida. Räfsa bort all mossa och forsla bort.


Nästa steg blir att toppdressa med matjord. Här är jag på andra långsidan av tomten där vi bland annat har klotrobinorna, platanerna och vår boule-bana.


Ut med jorden och sedan kratta ut den så det blir jämnt och fint.Dags att börja så. Smidig förpackning som man bara öppnar i sidan och så strör man ut direkt ur kartongen. En sådan här 1 kg-förpackning räcker till cirka 40 m2.
Nu ska vi sätta igång bevattningen i cirka 20-25 minuter så att fröna kommer ner ordentligt i jorden. 

Viktigt att hålla ytan fuktig de första 7-8 dagarna efter sådden och jag fick tips av Skånefrö att det blir lagom med cirka 25 minuters vattning per ställe om det inte regnar.

När fröna börjar gro är det dags att gödsla. Vi kommer att använda NPK och då är det dags att vattna igen. 

Sedan fick vi tips att vänta 5 veckor innan det är dags att gödsla och vattna ännu en gång.

Jag håller tummar och tår att vi ska få tillbaka en grön och fin gräsmatta och lovar att återkomma till våren med resultatet!

Kram M <3

Inga kommentarer: