måndag 16 november 2015

Feng Shui - inred med de fem elementen

Nu har jag vinterpimpat soffan på loftet och jag måste säga att jag är mycket nöjd! En fluffig fårfäll och en ny kudde med en ren gjorde att det blev en mysig och varm känsla här i vårt tv-rum.

Jag har försökt att tänka på de fem olika elementen inom Feng Shui för att få till den där harmoniska känslan. Grått och vitt (och svart) är färger som syns i många hem just nu och är otroligt populärt, sobert och vackert. Men - det har en tendens att bli lite kallt och omysigt eftersom vitt är en kall metallfärg, svart tillhör vattenelementet och är således också kall. Grått är en kompromissfärg som varken är det ena eller andra.

Därför behöver man tillföra jord, eld och trä till ovanstående. Det behöver inte enbart vara i form av färg utan kan även vara ett material eller en form.

Eldelementet har jag här tillfört i form av fårfällen och kudden med renen. Djurfällar och bilder på djur tillhör nämligen eld-elementet. Så gör även all form av belysning och levande ljus. Eld hittar vi även i trianglar och pyramider och det röd-gula färgspektrat (klara sådana) och husdjur!

De ockra-gula kuddarna är däremot jord och så är även keramik, tegel, jordfärger, rektanglar och fyrkanter.

Trä-elementet hittar vi i växter, gröna färger, träsaker såklart, pelarform och konst som föreställer blommor och natur.

Varför ska man tänka så här då? Jo, studier visar att om vi använder oss av de fem elementen när vi inreder skapar man balans och harmoni. Har du ett rum eller en del av ett rum som du inte känner dig riktigt nöjd med utan att kunna sätta fingret på vad det är? Prova att flytta runt lite och tänka på att använda dig av de fem elementen inom Feng Shui! Lycka till!



Eld: Fårfäll, kudde med ren, levande ljus

Metall: vitt, cirkelform, mässing

Jord: Ockra-gula kuddar, keramikfat, fyrkantigt

Vatten: Glas, assymetrisk form, mörka färgtoner

Trä: Kan ni se att här saknas det elementet i bild? En blomma på bordet hade kompletterat men jag har faktiskt både korg och trä i anslutning till soffan som inte syns i bild. Det torkade gräset får stå för detta även om Feng Shui inte förespråkar torkade blommor och växter eftersom det symboliserar något som är dött... 

Men som allt annat inom inredning, huvudsaken att du själv trivs och tycker det är mysigt och harmoniskt så behöver man inte vara slav under trender eller läror <3


För att skapa balans mellan de fem elementen i Feng Shui kan du till exempel tänka och inreda enligt följande:

Eld: Ljus och även elektrisk belysning, fårskinn eller annat djurskinn, trianglar, pyramider, konstföremål som föreställer eld, solsken eller har en gul/röd färg (klara färger)

Trä: Föremål av trä, korg, gröna eller mellanblå färger, växter, pelarliknande former, ränder, konst med landskap, blommor etc.

Metall: Järn, sten, cirklar och ovaler, metallfärger, ljusa pasteller och vitt.

Vatten: Spegel, glas, assymetriska former, vattenarrangemang, konst som föreställer vatten, svart oh mörka färgtoner.

Jord: Föremål av keramik och tegel, fyrkanter, tomma ytor, konst med landskap och fält, jordfäger och ockragul.

Inga kommentarer: