måndag 24 januari 2022

Träelementet inom Feng Shui

 
Jag lovade ju att skriva lite mer om de fem elementen inom Feng Shui och dess inverkan på oss och på inredningen så idag startar vi och börjar med elementet TRÄ.

Ett av mina bästa tips för att få till harmoni och balans i inredningen är nämligen att tänka på att använda alla de fem elementen i ett rum. De bör finnas en balans mellan elementen ( trä, jord, vatten, eld, metall) men det betyder inte att de måste vara lika mycket representerade då en del element är starkare än andra och detta kan skifta beroende på vilket rum man inreder och vilken känsla man vill uppnå.

Alla element representeras av bl a färg, form och material. När vi tittar på en möbler eller detalj så är ju FÄRGEN det vi oftast först lägger märke till så det är ofta den som är det dominerande elementet när man betraktar ett föremål. Så - ett föremål kan alltså representera mer än ett element men det är färgen som är den dominerande. Är ni med?

TRÄELEMENTET

Färger: Grönt men även mellanblått
Form: Stående rektangulära former som ränder, pelare 
Material: Växter, blommor, linne, bomull, träd (ej att förväxla med trä som tillhör jord)
Annat: Bilder, foton, tavlor som föreställer blommor, träd, natur…
Står för: Hälsa, utveckling, öppenhet, kreativitet, tillväxt 

 Nu ser man många hem som inreds i mycket beige och bruna toner som representerar JORD som är tryggt men även en smula tungt om det blir fler mycket. Då behövs speciellt Trä för att få balans! Här gör gröna växter och/eller gröna inredningsdetaljer en STOR skillnad. 


En bukett blommor är alltså trä men färgerna i den representerar också ett element.
Den orange färgen tillhör ELD och de rosa och ljusgula blommorna är METALL.

För mycket trä i inredningen kan skapa otålighet medan för lite trä kan skapa en känsla av passivitet och orkeslöshet. 

Visst är det intressant!

Fin måndag till dig!
Kram M

Inga kommentarer: