söndag 19 juni 2016

Renoveringen är klar - så här blev resultatet

Puh... Efter fem långa veckor är äntligen renovering av vardagsrum/kök/loft/hall klart! Efter att ha levt utan möbler och i ett ständigt byggdamm dessa veckor var det en obeskrivligt skön känsla när vi i helgen kunde ta bort pappen som täckt golven, plocka undan alla verktyg, målarburkar, stegar etc och verkligen STÄDA och putsa bort all smuts för att sedan äntligen kunna ta in alla möbler och prylar igen!

Jag har svurit, jag har svettats, jag har klippt bort stora tussar från håret inkletade med målarfärg, jag har haft ständigt damm i näsan och somnat med spackel under och på fötterna.... Händerna är fulla av sprickor, naglarna ska vi inte prata om, armarna och ryggen värker. Men det är värt varenda liten svordom och slit för det blev så himla bra.

Så vad har vi då gjort undrar ni? Vi har bytt ut hela innertaket, 6 meter upp i nock. Tidigare bestod taket av gipsplattor som blivit missfärgade av gamla spottar. Det gick inte att tvätta bort och att måla taket skulle vara näst intill omöjligt och kosta en rejäl slant. Dessutom skulle med stor sannolikhet taket missfärgas igen efter en tid.

Så vi satte istället in ett nytt vitt trätak med moderna, diskreta vita infällda spottar med led-belysning. Huset är snett och vint så våra hantverkare har gjort ett helt fantastiskt jobb med att få till det bra! Balken som löper från gavel till gavel målades vit och så sattes en snygg list mellan balk och tak. Tidigare var balken träfärgad, kladdig av färg och glipade flera centimeter från gipsskivorna....

Det jag kallar för djävulens påfund, strukturtapeten, som täckte väggarna och dessutom var full av bubblor togs ner. Vi gick helt bet på detta jobb själv och fick slutligen kalla in proffshjälp. Efter konstens alla regler, som vi inte fixat själva, har vi nu underbara släta väggar som målats i samma färg som köket.

Dessutom är fönster och terassdörrar målade vita (tidigare röda) och herrejises vilken skillnad detta blev! Fönstren blir inte så markerade, de blir en del av väggen. Nu fortsätter ögat utåt och stoppas inte upp av den mörka färgen och känslan är lugn och harmonisk. Halvmåne-fönstren på respektive gavel är fortfarande inte målade. Vi får se hur vi gör med dessa. Det gick inte att måla med byggställning eftersom man inte kommer intill väggen för köket så dessa måste målas med hjälp av en specialstege. Någon dag...

Slutligen har vi bytt fotlister mot höga profilerade sådana i samma färg som väggarna.

2 kommentarer:

 1. Vilket slit, men fint blev det :-)
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Ja, det blev lite mer slit än vad vi tänkt från början ;-) men absolut värt det!

   Önskar dig en härlig midsommar! Kram /Marie

   Radera