måndag 8 november 2021

Vinterstänga poolen

 Samarbete med Poolgiganten


Att bygga pool verkar vara årets grej! Bara på vår lilla väg med nio tomter har det i år byggts tre pooler under året, två har funnits sedan tidigare och ytterligare en är på gång. 



Självklart blir man inspirerad och sugen och vi har faktiskt undersökt om vi själva skulle kunna klämma in en pool i vår trädgård. Vi får se, eller om det blir det spa-bad istället, men jag har såklart försökt sätta mig in i vad man bör veta och vad som krävs och hur mycket jobb och skötsel det är med en pool.

Hos Poolgiganten har jag hittat massor av bra information och de har lokala butiker i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö (passar oss) och Helsingborg där de även utför hembesök inom tio mils radie.




Det som är aktuellt nu och som kommit upp i flera diskussioner här med grannarna nu när vintern är i antågande är när och hur man vinterstänger sin pool. När är det dags? Hur gör man? Vad händer om man inte vinterstänger sin pool i tid? Vad ska man använda för produkter? Hur mycket jobb är det egentligen? Och så vidare... Många frågor är det.

En bra tumregel har jag fått lära mig är att när medeltemperaturen på dygnet ligger på cirka 10 plusgrader och vattentemperaturen på 10-12 grader är det dags att låta poolen gå in i vintervila. Det är nämligen då alger och mikroorganismer slutar växa och föröka sig. Vinterstänger man vid högre temp ökar risken för tillväxt av alger mm. 

Observera att detta blogginlägg är en högst generell beskrivning som jag läst mig till och att det är viktigt att följa instruktionerna som avser just din pool. Men det kan vara en handledning och en uppfattning om hur det är att vinterstänga sin pool.




Innan man packar in sin pool i vintervila behöver man se över vissa delar. Som att städa och dammsuga den till exempel. Plocka upp löv med en håv till att börja med så är man en bit på vägen. Detta är extra viktigt om man har en robotdammsugare som inte är gjord för att ta bort stora högar med löv.

Dammsug botten och tvätta rent vattenlinjen.
Testa vattnet och justera vid behov. För högt eller för lågt ph-värde påverkar linern negativt.
Backspola.
Stäng av pump och ström.
Kolla sedan vad som gäller för vattennivån på just din pool. Sänka, tömma?
Demontera det som behövs och vinterförvara frostfritt.

Så var det dags att täcka poolen med vinterskyddet. Har du lamelltäckning, poolöverdrag, pooltak eller kanske vinterplåtar? Det här är såklart både en smaksak och en kostnadsfråga. Lamelltäckning finns till exempel i flera olika utföranden och likadant är det med poolöverdrag.
Pooltak finns i flera olika modeller, både höga och låga, rundade eller kantiga.

På vintern kan det ju snöa mycket och något man kanske inte tänker på är att det då är svårt för barn och djur att se att det ligger en pool under det vita snötäcket. Täcker man med kraftiga vinterplåtar till poolen är det faktiskt det säkraste alternativet och det håller även för vilt. 

Plåtarna lägger man på poolen med en liten lutning så att smältvatten kan rinna av.
På sommaren förvarar man plåtarna på varandra vilket gör att de tar minimalt med plats.



Hoppas det gav dig lite svar på en del frågor du har när det gäller vinterstängning av pool
Jag fick i alla fall svar på en hel del frågor jag funderat över och vilka alternativ som finns.

Drömmer mig bort till sommar och soliga dagar....
Kram M


Bilder: Poolgiganten




Inga kommentarer: