tisdag 8 november 2016

Belysning - olika armaturer ger olika ljus

Jag får ofta frågor som gäller belysning. Vilken lampa ska jag välja? Hur får jag ett varmt sken? Hur många lampor bör man ha i ett rum? Och så vidare.

Belysning och ljussättning är verkligen ett intressant ämne och just ljussättningen gör ju så mycket för att ett rum eller ett hem ska kännas både funktionellt och mysigt. Därför tänkte jag publicera några inlägg som handlar om just belysning.Många människor är idag medvetna om hur ljuset påverkar både oss själva och rummet vi befinner oss i men trots det är det väldigt många som bara tittar på lampans utseende och lampan som en ren inredningsdetalj när man väljer sin armatur.

Innan man väljer sin lampa (eller armatur) är det viktigt att fundera på vilken funktion den ska ha. Ska den fungera som allmänbelysning eller ska den kanske bara skapa stämning? Ska den fungera som läsljus eller som arbetsljus vid en dator?

Olika armaturer ger olika ljus. Man brukar dela in ljuset i dessa belysningsgrupper:

Allmänljus
Ger ett indirekt ljus som även brukar kallas bakgrundsbelysning och är en ersättning för dagsljuset. Ett hem kräver en god allmänbelysning med armaturer som sprider ljuset över en större yta. Hit räknas till exempel taklampor som pendlar, plafonder, lampetter, golvlampor och spotlights. Men med enbart allmänljus skulle ett rum bli väldigt platt och tråkigt och måste därför kompletteras med andra belysningsgrupper.

Accentljus eller punktbelysning
Lyfter fram detaljer i ett rum. Det kan vara till exempel spotlights eller så kallade downlights.Arbetsbelysning eller funktionsbelysning
Till denna grupp räknar man läslampor, arbetslampor, ljus över köksbänken, golvlampor. Ofta har denna typ av armatur ett riktat ljus som ibland kan upplevas som starkt och tröttande.

Stämningsbelysning
Bordslampor som är vackra detaljer och skapar stämning, dekorationsljus som ljusslingor och färgade lampor. Hit räknas även alla typer av levande ljus, ljuslyktor mm.Informationsbelysning
Ljuset i kylskåpet, i ugnen, ringklockan på dörren, ljus på garageuppfarten eller ljuset på trappstegen är alla exempel på informationsbelysning som vill få oss att bli uppmärksamma.

Det här var en liten försiktig introduktion till ljussättning och nästa gång tänkte jag att vi skulle ta och titta på ljusfärg och färgåtergivning. Varmt och kallt ljus.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar