torsdag 14 januari 2021

Skapa konstraster med Feng Shui i inredningen


Jag har fått otroligt många önskemål om att tipsa om hur man använder Feng Shui i inredningen och självfallet vill jag skriva om det. Att använda sig av dessa verktyg är enligt mig själv ett av de bästa knepen för att skapa balans och harmoni i sitt hem.

Först vill jag dock påpeka att Feng Shui INTE är en inredningsstil utan en mer än 3000-årig lära som handlar om hela livsstilen men här kommer det alltså att handla om hur man kan applicera Feng Shui inom inredning. 

Feng Shui betyder fritt översatt ”Vind och Vatten” och bygger egentligen mycket på logik och sunt förnuft snarare än den flummiga stämpel som denna lära ibland felaktigt har fått.


Inom Feng Shui eftersträvar man alltid balans mellan Yin och Yang och mellan de fem elementen. Det tål att påpekas att Yin och Yang inte står för manligt resepktive kvinnligt som många kanske tror utan är motsatsförhållanden som t ex Mjukt-Hårt, Kallt-Varmt, Mörkt-Ljust, Högt-Lågt osv.När vi pratar inredning kan man alltså jobba med motsatsförhållanden för att uppnå en harmonisk känsla i ett hem, ett rum, ett stilleben osv. Man behöver kompensera ljusa färger med något mörkt, hårda material med mjuka, runda former med kantiga, variera höga och låga detaljer och så vidare. Inte så svårt egentligen och väldigt logiskt när man tänker efter. En rund bullig vas på ett fyrkantigt bord blir otroligt effektfullt. Att däremot ställa ett antal exakt lika likadana föremål på rad är ju inte lika spännande…Börja med att se dig omkring i ett rum och fundera över om det är något du skulle vilja ändra på med ovanstående i tanken.

I kommande inlägg kommer ni att få lära er mer om de 5 elementet och hur man kan använda dessa i sin inredning.


Inga kommentarer: