söndag 17 januari 2021

De fem elementen inom Feng Shui


I mitt förra inredningstips pratade jag om hur man kan jobba med motsatsförhållanden och kontraster. Nu fortsätter vi att fördjupa oss i verktygen inom Feng Shui och tittar på de 5 elementen.

För att ett rum ska kännas balanserat behöver alla de fem elementen vara representerade och där inte något element tar över. Sedan behöver inte alla element vara lika mycket representerade. 

Tänk ett rum som är inrett i vitt, ljusgrått och silver (metallelement). Det kan upplevas sterilt och kalt och behöver få sällskap av de andra elementen för att kännas harmoniskt.

Många inreder nu i beige, brunt och torkade växter (jordelement) men tänk på att det kan upplevas lite tungt och "klistrigt" om det bara är de tonerna i ett rum. 

De fem elementen är JORD, ELD, VATTEN, METALL och TRÄ.
Varje element representerar olika färger, former och material. Det vi först ser är ju oftast en färg så börja med att tänka färger när du vill lära dig mer och praktisera detta! Trä är ett exempel på något som kan vara flera element. Färgen tillhör jord medan material tillhör trä.

JORD; Brun, beige, jordfärger, ockragul
Torkade växter, keramik, kakel, tegel, fyrkantigt, konst med landskap mm.

ELD; Röd, orange, guld, mässing
Eld, levande ljus, elektrisk belysning (tänd), djurfällar och djurprint, fjädrar, trianglar, konst som föreställer eld och solsken mm.

VATTEN; Svart och mörka toner av t ex grått och blått
Speglar, glas, reflekterande ytor, assymetriska former, konst som föreställer vatten mm.

METALL; Vitt, pasteller, silver, krom
Järn, sten, kristaller, cirklar och ovala former, föremål av metall mm

TRÄ; Grön, mellanblå (ej trä som färg)
Gröna växter, blommor, materialet trä, korg, ränder, pelare, konst som föreställer växter, blommor mmTesta dig själv - Hittar du de 5 elementen i bilderna ovan?


Nu önskar jag er en fin söndag! Här snöar det utanför fönstret och i eftermiddag får det bli en promenad i snö! Vi har som mål att göra någon fysisk aktivitet varje dag och det är så himla skönt. Igår gick vi på stranden i Sandhammaren och det var magiskt vackert med strålande solsken och mörkblått hav. Kyligt och bitigt men ändå underbart. Bra kläder är A och O och så hade vi gofika med oss i ryggsäcken.


Inga kommentarer: