onsdag 12 juni 2019

Utemöblerna som passar just ditt hem

I samarbete med Nordiska Rum


Sommaren är äntligen här och nu vill vi tillbringa så mycket tid vi bara kan i trädgården, på terassen, uteplatsen i sommarstugan och på balkongen. Äta ute, fika, ta en drink, läsa, umgås.... Det är nu vi vill inreda för ett härligt sommarliv utomhus.

Jag får ofta frågor om vilken typ av soffgrupp eller matgrupp som passar olika typer av hus och miljöer och därför har jag i samarbete med Nordiska Rum satt ihop detta blogginlägg med förslag på passande möbler för olika hustyper.

Nordiska Rum har ett stort utbud av utemöbler i många utföranden och spännande material - alltid hög kvalitet till bra priser.

Moderna Villan

Har du tänkt på att många moderna villor är ganska strama i sin utformning? Det är mycket raka linjer i huskropp och fönster och kanske har man även en kantig terass med stenläggning i form av fyrkantiga plattor. Färger som ofta återkommer är vitt, grått och svart.

För att mjuka upp känslan och skapa balans så att uteplatsen och trädgården blir en ombonad oas är det fint att tillföra inslag av trä, bambu, rotting och mycket växtlighet.

Nedan ser ni exempel på en soffgrupp och en matgrupp som passar utmärkt i denna miljö.


Soffgruppen Himmelsnäs är en modern loungesoffa i konstrotting med detaljer i teak samt matchande soffbord i teak. 

För att skapa en ombonad känsla så är tricket att inreda med mycket kuddar och gärna en eller två plädar som kan vara mysigt att svepa in sig i när det blir kyligt.

En grön växt i kruka, en vas med blommor från trädgården och några ljuslyktor kompletterar. Glöm inte belysningen - det är väldigt fint att hänga en ljusslinga över soffhörnan som tänds på kvällen.

Runt soffgruppen är det fint att ställa några krukor i grupp. Välj gärna ojämnt antal och blanda växter i olika höjder för att skapa kontrast och balans. 


I serien Himmelsnäs finns också en väldigt snygg matgrupp. Bordet är i teak och stolarna är i mörkgrått tygband med stomme i aluminium och detaljer i teak. 

Till denna grupp passar ett stort svart parasoll som skyddar både mot solen på dagen och den råfuktiga daggen på kvällen. Den svarta färgen ger karaktär och tyngd åt möblemanget. Här hade jag gärna satt en svart kruka med en grön växt eller en svart lite större vas på bordet. 

Komplettera med svarta krukor med växtlighet i grupp enligt ovan. Har man plats är ju drömmen ett utekök. Här en enkel och prisvärd variant tillverkad av tålig kärnfuru och med vask och kran i rostfritt stål. Uteköket finns även utan vask där man istället få en perfekt avlastningsyta.


Lantliga hemmet

Det jag kallar det lantliga hemmet kan vara en trävilla, ett fritidshus eller ett putsat hus i äldre stil. Kanske är det ett rött trähus. Kanske är det grönt eller gult? 

Här väljer jag matgruppen Solvik i vitlaserad furu. Gruppen består av soffa, två fåtöljer, ett bord samt dynor. 

Även här piffar vi med kuddar, gärna i ett mönstrat eller blommigt tyg som passar stilen. Komplettera med en glasvas eller zinkkrus med vilda blommor. Här passar det också alldeles utmärkt med klassiska Mårbacka-pelargoner eller andra typer av gammeldags blommor.


Till det lantliga hemmet hittade jag även denna klassiska bänk/soffa. Här sitter man gärna med en kopp kaffe och njuter i solen och så är den perfekt som extra sittplatser runt bordet. Balkongen/lilla uteplatsen

På den lilla balkongen eller uteplatsen passar ett litet caféset fint. Det tar liten plats och stolarna går dessutom att stapla om man inte vill eller kan ha dem framme jämt. 

Nedan ett set som heter Pamplona med två stolar i konstrotting och bord i rotting och glas. 

Att inreda små balkonger och uteplatser kan många tycka är en utmaning. Men här är det faktiskt ofta lättare att skapa mysstämning. Kuddar, plädar och kanske en liten matta ger en ombonad känsla. Komplettera med ljuslyktor, ljusslingor eller solcellsbelysning. Det kan också vara fint att fästa gardiner som får hänga ned och skymma en tråkig vägg eller fästa som ett böljande moln i taket.

Glöm inte växterna! Välj växter som tål att stå ganska varmt och soligt eftersom det kan bli riktigt hett på balkongen. Men här går det fint att odla örter och bär i kruka, och blommor och gröna växter i korg eller kruka. Tänk även höjd. Även om man inte har så stor golvyta så kan man ha växter uppåt väggarna, på en stege, i en balkonglåda eller i en ampel. Det är bara fantasin som sätter gränserna.


Cafésetet Oas designad av möbeldesignern Sebastian Hedengrahn har vitlackad metallstomme och trädetaljer i furu. Målad i en läcker kanelbrun färg "cinnamon". Så snyggt mot vita detaljer.

Har man plats är det så snyggt att ha en stor kruka med ett litet träd på balkongen. Tänk på att det ska tåla att stå ute året runt om du inte har plats för vinterförvaring! Välj därför något vinterhärdigt snarare än oliv eller citrus även om det är lockande med Medelhavsväxter.


En dynbox att plocka ned kuddar, plädar, dynor och sådant som inte tål regn och rusk är perfekt på balkongen och kan dessutom användas som en extra sittplats.
Skärgårdsvillan

I villan vid havet eller ett klassiskt lite äldre hus gör sig gruppen Sandhamn helt perfekt. En riktig klassiker är detta möblemang i vitmålad kärnfuru och med stålstomme. Bordet och stolarna finns även i brun ask.


Till denna stil passar det med det vi brukar kallar New England. Marina mönster, randigt, gärna blått-vitt eller beige-vitt. Det är också väldigt fint att sätta till korg-material eller rotting. 

Välj klassiska och gammeldags växter som rosor i alla de former, pioner, nävor, löjtnantshjärtan....


En klassisk däcksstol med tillhörande fotpall gör sig ju extra bra här. Tennessee finns i flera olika färger och utföranden. Vem vill inte sitta där och njuta av solen eller läsa en bok, så säg.


Som soffgrupp till äldre huset / skärgårdsvillan har jag valt den klassiska Läckö. Vackra gammeldags lyktor och lampor, gärna i svart, sätter stilen.60-70-80-tals villan

Här pratar jag inte om en speciell hustyp utan det kan till exempel vara en tegelvilla eller ett putsat hus i typisk 60–80-talsstil.  

Till detta passar en lounge-gruppen i rotting som blivit så otroligt populär senaste årtiondet. En sådan grupp passar faktiskt i de flesta miljöer och är en trevlig plats att samlas för en drink eller en fikapaus.

Tänk på att välja konstrotting om gruppen står på en terass eller uteplats utan skyddande tak. Ta hänsyn till husets färg och terassens golv när du väljer färg på din grupp; natur, svart, brun... Tänk kontraster - till en röd tegelvillan är det fint att välja loungegrupp i svart som ger tyngd och karaktär och till ett vitt hus passar en mjuk naturfärg som hand i handsken.

Hörnsoffan nedan har en smidig detalj; dynförvaring i sitsen - så smart! Modellen heter Maitland.Med plats för många. Bygg soffan hur du vill med lounge-gruppen Madison. De två borden kan även användas som divan och extra sittplats. Flexibelt och bra.

En matta under soffgruppen håller ihop och skapar rum i rummet. Idag finns ett stort utbud av mattor för utomhusbruk. Tänk på att välja en tillräckligt stor matta så att det inte ser ihoptryckt ut. Gärna en som rymmer hela gruppen eller åtminstone låter främre delen på soffor och fåtöljer få plats på mattan.


Naturrotting är ett vackert material men känsligt för väder och vind. Detta material passar för uterum eller terasser med skyddande tak. 
Hoppas jag kunnat inspirera er till ett härligt utomhusliv! Tänk på att det är DU som ska trivas i slutändan så välj den stil som DU gillar bäst.

Kika in till Nordiska Rum för mer inspiration.

Kram M <3

Inga kommentarer: