måndag 20 maj 2019

Städat ur orangeriet

Inlägget innehåller annonslänkar


Hoppas ni haft en skön helg! Vädret verkar ju ha varit helt fantastiskt i stora delar av vårt land. Det kan vi dock inte skryta med här på Österlen. Dimma, regn och ynka 11-12 grader. Den där dimman kom i fredags och har verkligen parkerat sig här. Enligt prognosen ska den stanna ända tills på torsdag. Så det är ganska grått och trist just nu faktiskt...

Men i helgen har vi i all fall äntligen städat ur orangeriet. Som jag längtat efter detta. Alla Medelhavsväxter är utplacerade på olika ställen i trädgården. Nu får vi bara hoppas att det inte kommer mer kyla och bakslag men det ska det väl ändå inte göra när det är den 20 maj!?

Det är verkligen en skön känsla att lyfta ut alla prylar och sopa och torka av allting. Många feta spindlar som övervintrat här. Spndelväv. Små larver och annat kryp. Usch och blä. Kladd från växter och massor av blad på golvet. Ja, ni förstår känslan av att städa ur!


Putsade fönstren på insidan men sen får vi ta en dag och putsa mellan rutorna och på utsidan. Det tar sin lilla tid med all spröjs och rutor som ska putsas på alla sidor.

Vi passade också på att slipa bordet som fått några fula märken under vintern. Men det är ju ett orangeri, det behöver inte vara helt perfekt tycker jag. Så glad för detta bord som vi hade i vår gamla lägenhet. Så vackert trä och så älskar jag smidesbenen som passar på bra till våra smidesstolar. Vi fick hjälp att såga av en bit på varje sida för att få plats med det i orangeriet och så att vi även kan ha ett par fåtöljer här inne. 


Veden till kaminen är staplad, korgarna är fyllda med stearin- och värmeljus, kuddarna i fåtöljerna är puffade, ett helt gäng inrednings- och trädgårdsmagasin är travade, kaffekopparna är diskade och lite grönt till ampeln inhandlat. Vi är så redo för orangeri-säsongen!


I brist på blombukett satte jag ett par ståtliga rabarber i vas från vår odling i pallkragen. Riktigt effektfullt om jag får säga det själv. Så vackra stora blad som gör sig fint i vas. Så kan man ju ta sig ett bett av dekoration om man blir sugen :-)

Av rabarbern blev det också säsongens första rabarberpaj smaksatt med lite kanel. Lyckad kombo och jag ska lägga upp receptet till er alldeles snart.


Växterna trivs i alla fall utmärkt i det rådande vädret. Det spirar och grönskar precis överallt. I höstas satte vi en liten rodedendron-buske intill den stora stenen på ena långsidan av huset och nu blommar den så vackert med skira vita blommor med lite svagt rosa i. Effektfullt mot den grova stenen!


Ha en riktigt bra måndag mina vänner!
Kram M <3


1. Parfym / 2. Playsuit / 3. Klänning / 4. Qi-laddare / 5. Mobilskal / 6. Laddkabel / 7. Powerbank

Inga kommentarer: