måndag 22 september 2014

Citronträd

Utanför vårt orangeri har vi två citronträd planterade i rejäla terracotta-krukor. Det är något exotiskt och vackert med citronträd som får odlaren i mig att ta små glädjeskutt. Och vad vore en italiensk trädgård utan citronträd?

Dessa skönheter köpte vi på Apotekarns Trädgård någon gång i våras precis när det blivit lagom varmt för att kunna ha dem ute i trädgården. Flera färdiga gula citroner växte redan på träden när vi fick hem dem. Vet ni förresten att det tar ungefär tio månader för en citron att bli mogen?

Under sommaren har vi berikats med massor av underbara blommor på träden. Den doften som sprider sig när man går förbi är bara helt oslagbar. Bättre än den finaste parfym!

Glädjande nog kommer det nu många nya små citroner och jag kunde inte låta bli att ta ett helt litet bildregn på dessa små gröna skönheter. Den varma sensommaren eller början på hösten vi haft har gjort att träden blommar på nytt igen och jag går förbi och insuper den där magiska doften på nytt. 

Ingen aning om det är för sent för att bilda nya citroner av dessa blommor men annars räcker doften långt för mig. Snart är det nog dags att flytta in träden i orangeriet där vi kommer hålla en temp på minst 8-10 grader hela vintern. Sen är det bara att hålla tummarna för att de ska klara detta bra så att vi kan köra ut dem nästa vår igen och hoppas att de små gröna citrusarna klarat den skånska vintern där inne i orangeriet och blir till solgula stora citroner om sisådär tio månader. Ljust och svalt ska de stå under vintern för att efterlikna Medelhavsklimatet.

Gödsla med citrusnäring en till två gånger i veckan under våren och sommaren och plantera i citrusjord för bästa resultat. Och glöm inte vattna med citrusnäring även under vintern. Ungefär varannan vecka.2 kommentarer:

Helena sa...

Håller med, nog vår bästa investering på vår terrass. Vi kör iväg vårt snart på vinterförvaring.

Marie sa...

Visst är det fantastiskt roligt OCH vackert med citronträd. Trivs ni i nya huset? Ser verkligen jättefint ut!
Kram Marie