måndag 28 mars 2022

Möblera med kraftposition

 



Möblerar du så att du hamnar i kraftposition?

Enligt Feng Shui är detta grunden till en trygg och harmonisk inredning där du kan slappna av. Men vad innebär då detta?

Instinktivt vill vi människor sitta eller ligga i kraftposition - det vill säga att vi behöver ha uppsikt över dörrar och fönster för att känna oss trygga. En nedärvd instikt som handlar om att kunna försvara sig mot oinbjudna.

Tänk efter: Det känns inte alls bra att om skrivordet är placerat så att du sitter med ryggen mot dörren i ett kontorsrum och inte kan se vad som sker bakom dig. Eller att du har sovrumsdörren bakom dig när du ligger i sängen och ska sova.

Fundera också på hur du väljer plats när du t ex ska hitta en stol kring ett konferensbord. De alldra flesta sätter sig så att de har uppsikt över dörren! Det finns massor av exempel på detta.




Därför bör soffan, sängen, skrivbordet osv (platser där du vistas en längre stund) placeras så att du har fri uppsikt över rummet, dörrar och fönster och gärna med ett stöd bakom ryggen, helst en vägg. Nu funkar det ju inte alltid att möblera så. Vi har t ex terassdörrar bakom vår soffa men här hjälper gardiner till att skapa en tryggare bakgrund.

För extra trygghet anses även stöd på sidorna vara effektfullt. Armstöd på soffan eller fåtöljen, två sidobord eller två lampor på vardera sida av soffan, sängbord på vardera sida om sängen osv. I ett sovrum fungerar en sänggavel som en extra trygg kraftposition.




Kram M


Inga kommentarer: