söndag 24 april 2016

Att odla i upphöjda odlingsbäddar

Något jag är oerhört nöjd med i vår trädgård så är det våra upphöjda odlingsbäddar. Att odla i dessa är rena rama fröjden för både öga och gom! Här trängs allehanda kryddväxter som rosmarin, olika sorters timjan, salvia, oregano, citronmeliss, mynta, gräslök, persilja med både månadssmultron och jordgubbsplantor. Det bästa med att odla i upphöjda bäddar är att växterna verkligen trivs här där det blir lite varmare om fötterna än om man planterar rakt ner i marken. Det är lite som att odla i kruka fast tusen gånger bättre <3

Jag får också massor av frågor kring hur vi byggt bäddarna så jag tänkte att jag sätter helt enkelt ihop ett litet inlägg om detta med beskrivning och lite bilder från både bygget och hur det ser ut idag.


Det blir så vackert med allt det gröna till de kritvita murarna och det varma markteglet. En kombo jag är väldigt nöjd och glad över.








Här nedan ser ni hur det såg ut när vi drog igång vårt trädgårdsprojekt. Ibland får man gå tillbaka och titta på de här bilderna för att förstå vad vi verkligen åstadkommit!


Där bäddarna står var förut en del av en gräsmatta och marken jämnades till innan bygger sattes igång. Bäddarna är byggda av leca-block som murats samman. I botten av bäddarna lades stenkross för dräneringens skull.

Sedan kläddes insidan med ett plastnät för att jorden inte ska ligga rakt emot muren. Leca-blocken putsades därefter och målades slutligen kritvita med silikat-färg. Upptill är kanten lätt rundad och höjden är sittvänliga 50 cm. Det är nämligen väldigt mysigt att sitta där på kanten när man klipper sin lilla kryddbukett till middagen!












Inga kommentarer: