tisdag 17 september 2013

Blå bolltistel

Denna lilla blå "spikklubba" gillar jag mycket! Även humlor och fjärilar älskar det lilla perfekt formade klotet och småfåglarna dras gärna till fröställningen vintertid. Ok, den sticks och bladen är rätt fula när de vissnar ner, men detta uppvägs av den intensivt blå färgen och det resliga växtsättet. Blå bolltistel blev förresten Årets Perenn 2012.

Plantera gärna flera tillsammans för bästa effekt. Vackert tillsammans med vita, rosa och silvriga toner. Bolltisteln är härdig och anspråkslös. Trivs bäst på soligt läge och är inte känslig för torka. Se dock upp så den inte blir för blöt, det gillar den inte. Blir cirka 70-100 cm hög.

Blommar från slutet av juli till början av september. Bolltisteln är jättefin att torka och njuta av i en fin vas inomhus under vintern. Vill du torka den så tänk på att klippa den innan de små spikarna gått i blom! Även superfin som snittblomma tycker jag.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! En sån fantastiskt vacker och inbjudande trädgård du har skapat allt är bara så fint. Jag suttit många timmar idag och läst alla dina inlägg och njutit. Själv har jag en skogstomt och helt andra förutsättningar men jag är ganska nöjd ändå. Jag kommer att följa dina inlägg med stort intresse MVH Gunhild email: gunhild@magnifik.se

Marie sa...

Tusen tack för dina vänliga ord! Varmt välkommen att följa! Nu har vi en fantastisk tid framför oss när allting vaknar till liv och trädgården börjar spira igen efter vintervilan.
Ha det gott!