tisdag 8 oktober 2019

Höstpiff i trädgården och tulpanlök i kruka

I helgen var det så härligt väder. Så där som man önskar att hösten skulle få vara hela tiden. Krispig och klar luft och strålande solsken. Men kylan och frosten lurade runt hörnet så för oss innebar det en dag i trädgården där vi gjorde plats i orangeriet och bar in alla Medelhavsväxter, pelargoner och annat som inte tål frosten. Det är alltid med en lite vemodig känsla man stänger trädgården för vintern.


Njöt av den fina höstplanteringen vi har i de frosttåliga krukorna på terassen utanför de stora fönstren. Här passerar vi ofta på väg in till kontoret, ut till förrådet och orangeriet så det är lite mysigt att ha något vackert att vila ögonen på.
I år består höstplanteringen av vit ljung, alunrot med sina vackra mörkröda blad, prydnadskål i vitt och grönt samt slingrande murgröna. Det blev en finstämmig men åndå livfull plantering som går väl ihop med de röda fönstren, den vita putsen på huset och markteglet.
Även om det är höst så är det fortfarande vackert i trädgården. Ser ni druvorna där i bakgrunden? Nu mognar de på löpande band. En växt som är fin även nu på hösten är kransveronikan. Fortfarande höga och ståtliga och vipporna som intagit en mustig brun nyans.
Här ser ni hur kransveronikan ser ut när den står i full blom i mitten av sommaren. En favoritväxt i trädgården. Älskar de där långa vipporna som skimrar i silver när  det börjar bli kväll. 
Jag har även planterat tulpanlökar i mina zinkhinkar som jag gör varje höst. Nästa vår kan vi förhoppningsvis njuta av en härlig blandning av mörka (svarta) tulpaner (Queen of Night) tillsammans med snövita och aprikos.


Jag använder vanlig plantjord. Bottnar hinken (som vi borrat små hål i) med lecakulor. Fyller på jord. Sätter ner lökarna tätt, fyller upp med jord. Sen vattnar jag igenom lite försiktigt.

Därefter ställer jag dem intill väggen under tak och glömmer dem ändå till våren då det första gröna börjar sticka upp. Det är först då man ska börja vattna försiktigt igen. Viktigt att de inte blir blöta under vintern för då ruttnar lökarna.

Självfallet blev den en god kopp kaffe i solen också! Sittplatser finns det fortfarande gott om i trädgården och jag har lagt undan ett antal kuddar och dynor som är lätta att placera ut när andan faller på.


Önskar er en fin dag!
Kram M ❤

Inga kommentarer: