fredag 22 januari 2021

Val av matta i vardagsrum med soffa och matgrupp

Jag fortsätter att svara på era önskemål gällande inredning och en fråga var hur man ska tänka kring val av mattor när man har ett vardagsrum med både en soffgrupp och en matplats.

Nu vill jag än en gång påpeka att detta är vänliga och helt gratis tips och råd och inga regler eller pekpinnar som tråkigt nog en del vill få det att låta som…

Det man kan börja med att fundera över är vilken känsla man vill ha i rummet. Jag tror att de flesta vill ha en lugn och harmonisk känsla i ett vardagsrum och då är mitt råd att välja mattor som har samma färgton. 

De behöver inte vara likadana. Men den mest utmärkande färgen bör återkomma i båda mattorna. Det funkar t ex alldeles utmärkt att ha en enfärgad matta och en mönstrad matta. 

Se exempel i vårt vardagsrum där vi har en beige enfärgad ullmatta under soffgruppen och en beige/vit mönstrad ullmatta under matbordet. 

Skulle vi valt en grå matta under matbordet hade kontrasterna blivit större och inte skapat samma lugn. Det här beror såklart också på hur nära varandra grupperna står. Är avståndet stort är det inte lika viktigt utan då kan grupperna istället få bilda tvål olika ”rum i rummet”.

Mattan under matbordet bör sticka ut minst 50 cm  från bordskanten. Det är viktigt att alla stolsbenen får plats på mattan när du drar ut stolen annars finns det risk att stolen “fastnar” på mattkanten när den ska skjutas in eller ut.


Även under soffgruppen bör mattan vara så pass stor att samtliga möbler ryms på den, åtminstone med frambenen på soffa och fåtöljer annars finns risk att den ska upplevas för liten och oproportionerlig.Snygga mattor till bra pris hittar du bland annat här.

Mer om mattor kommer i ett annat inlägg. Hoppas ni gillade mina tips! Kram M


Inga kommentarer: