onsdag 24 juni 2015

Feng Shui i trädgården

Nu har vi gått igenom Feng Shui i de flesta rum i hemmet och jag tänkte avsluta med ytterligare ett viktigt rum som vi inte får glömma: nämligen trädgården!

Hur skapar man då harmoni och balans med Feng Shui i sin trädgård? Precis som i rummen inomhus är det viktigt att jobba med Yin och Yang och samspelen mellan de fem elementen. (trä, jord, metall, eld och vatten). Målet är att skapa en lugn och trygg plats där energierna (Chi) flödar fram i harmonisk takt.

Jobba med motsatser - Yin och Yang. Högt mot lågt, mjukt mot taggigt, ljust mot mörkt. Den vackraste rabatten får du om du tänker på just dessa motsatsförhållanden. Blanda höga och låga växter, spretiga och mjuka former, ljusa och mörka blommor osv. Har du en fyrkantig gräsmatta så blir det fint att mjuka upp med rundade rabatter. Trädgårdsborden på en kvadratisk terass får gärna ha runda former osv.

Glöm inte stilleben! Att skapa stilleben i trädgården är riktigt fint. Det skapar något spännande för ögat och gör trädgården intressant. Jobba med stilleben på samma sätt som du gör inomhus och tänk även här Yin och Yang. Tänk er en ljuv rosa ros i en rostig eller patinerad gammal kruka. Oerhört vackert!

Det är viktigt att de fem elementen är i balans för att skapa en harmonisk känsla i trädgården. Trä och jordelementen dominerar ju oftast i våra trädgårdar. Trä är nästan alltid allra mest dominerande då all växtlighet hör till detta element. Så gör även saker gjorda av trä, den gröna färgen och pelarliknande former.

Vi behöver alltså balansera upp med metall, vatten och eld. När det gäller metall kan man adderas saker av just metall, men även rundade former, stenar samt färgen vit och även ljusa pastell-toner.

Jobba även med vatten (ett litet fågelbad t ex), fria och asymmetriska former, men även speglar och kristaller. Svart och mörka färger tillhör vatten-elementet.

Eld är belysning, både elektrisk och levande ljus men kan även vara färgen gul och orange (tänk gula solrosor) solen, trianglar och pyramider samt djur. Kanske därför så många drömmer om en trädgård där lyckliga hönor sprätter runt, hihi?

För att energin (Chi) ska kunna flöda fram i en harmoniskt takt är det viktigt att den inte far fram för snabbt. Undvik spikraka gångar och kala fasader. Anlägg en slingrande gång, sätt upp en kruka där chi får stanna upp och slingra sig runt innan den flödar vidare och plantera en klätterväxt som får växa och klänga på fasaden.

Glöm inte entrén till huset. Denna ska kännas välkomnande och värdig. En soptunna eller komposthögen bör t ex int vara det första du ser när du tittar på huset! En fin gång som leder fram till ytterdörren, en vacker kruka med blommor och välkomnande belysning är däremot Feng Shui.

Att undvika i trädgården enligt Feng Shui:
* Spikraka gångar
* Stillastående vatten som blir smutsigt och sumpigt
* Vissna och döda växter
* Skräp som blir liggande

Hoppas ni fick lite tips och inspiration kring Feng Shui i trädgården! Titta gärna under kategorin "Feng Shui-tips" för ännu mer inspiration kring Feng Shui i ditt hem!

En vacker prydnad hänger i trädet på terassen. När det regnar fylls den lilla skålen och blir till ett fint vattenblänk.

Högt och lågt i rabatten skapar samspel

En välkomnande entré

Ljuv rosa höstanemon möter taggig blå bolltistel

Skapa stilleben i trädgården. Några gamla äppellådor får bli en hylla där en lykta, en prydnads-trollslända och en rostig krona över en patinerad kruka blir ett vackert blickfång.

Glöm inte vattenelementet i trädgården. 

Låt Chi få flöda i lagom takt utan att rusa fram

Slingrande gångar och små rum i trädgården. Perfekt för att Chi ska stanna upp och skapa en harmonisk känsla


2 kommentarer:

Finaste mattan sa...

Vi har ett precis likadant fågelbad hängandes i vårt plommonträd.. : )

Marie sa...

Vad kul :-) Visst är det fint!? Så rogivande när det gungar i vinden.
Trevlig fredag!
Kram M