lördag 25 april 2015

Färgglada utemöbler - årets trend

Efter många år med neutrala färger, trä och rotting på våra utemöbler kommer nu en ny trend: Det ska vara färgglatt i trädgården. Vi vill ha lätta cafémöbler i klara färger och stora tunga mosaikbord i turkos, blått, rosa, gult....

I vår Medelhavsträdgård passar det extra bra med färgglada mosaikbord och vi har haft blå sådana i flera år nu. Vi är jättenöjda med dessa och jag blir fortfarande glad varje gång jag tittar på dem. De lyser upp terassen och ger en känsla av sommar, sol och semester!

Som vanligt är ju som bekant smaken som baken och man ska ju alltid gå på det man själv gillar. Det man kan tänka på är att försöka anpassa även utemöblerna efter vilken typ av trädgård och/eller hus man har. Vita trämöbler passar till exempel alldeles förträffligt i en trädgård nära havet eller kanske på tomten till ett rött hus i skogen. Och i en modern villa kanske man kör på lounge-möbler i rotting eller väljer en matgrupp i de nya metallerna eller betong.

Trenden går alltmer mot att vi vill få våra trädgårdar att likna vardagsrum. Vi vill ha ombonat och mysigt även ute och vi vill spendera mycket tid ute i trädgården. Vi placerar ut kuddar, filtar och djurfällar i våra sittgrupper. Vi hänger amplar och belysningsslingor och lyktor. Vi ställer stora fat och krukor och vaser på borden. Snäckor och stenar och andra prydnader placeras lite här och var. Vi vill ha vattenspeglar och fågelbad. Och vi vill ha varma ljumma dagar..... Så att vi verkligen kan flytta ut. Ha saftkalas i bersån och sippa rosé i solnedgången. Det är kanske det som är det svåraste tricket i vårt avlånga land, just det där med värmen!

Ett företag som jobbar med just färgglada utemöbler är franska Fermob som är ledande i Frankrike när det gäller utemöbler. Deras färgglada cafémöbler är superheta och kommer stort här i Sverige nu. Dessa säljs bland annat av Lännamöbler, Svenssons Lammhult, Rum21, Urban Living.

Bild: Fermob

Bild: Fermob

Bild: Fermob

Bild: Spiti

Bild: Spiti

Bild från vår lilla pergola med lilla runda mosaikbordet och caféstolar från Apotekarns

Bild från vår stora terass med stora mosaikbordet från Apotekarns


Inga kommentarer: