tisdag 19 november 2019

Förnya köket med nya beslag

Inlägg i samarbete med Frontapply
Att byta kök kan ofta bli en väldigt kostsam historia. Ibland kanske man tröttnat på sitt gamla kök men egentligen är det inte så slitet eller i så dåligt skick att det skulle kännas bra i hjärtat (och plånboken) att byta ut det.

Därför tipsar jag ofta mina kunder om ett enkelt och prisvänligt sätt att få en helt ny känsla i köket - nämligen genom att byta ut kökshandtagen. Att byta beslag, handtag eller knoppar är ett av de absolut enklaste sätten att förnya sitt kök och det gör verkligen stor skillnad.Men vilken typ av beslag ska man välja då? Mässing, krom, svart, läder, färg, matt, blankt....? Det finns idag en hel uppsjö av olika beslag att välja mellan och det kan kännas som en hel djungel när man börjar kika på utbudet.
Därför vill jag tipsa om vad man bör tänka på och hur man kan gå tillväga så det blir lite enklare.

Så här enkelt kan du få en ny känsla i köket genom att byta kökshandtag.

1) Som alltid när det gäller att hitta ny inredning till sitt hem så måste man titta på stilen både i köket och i övriga hemmet för att det ska passa in och kännas harmoniskt.
Har du ett modernt kök med högblanka luckor? Eller går köket i den mer lantliga stilen med luckor med speglar? Är det kanske ett retro-kök eller ett klassiskt kök?
Har man t ex ett modernt högblankt kök blir det snyggast att fortsätta på den stilen med exempelvis matta rostfria beslag istället för att välja ett skålformat gammeldags handtag i antikfinish. Är ni med mig?

2) Vilken kulör har dina köksluckor? Vitt, grått, trä, svart eller någon annan kulör? Fundera över om du vill jobba med kontraster (t ex vita luckor med mattsvarta beslag) eller jobba mer ton-i-ton (t ex vita luckor med rostfria handtag). Vilken känsla vill du uppnå? Uppseendeväckande, lugnt, exklusivt...
Här finns en bra guide som visar hur olika kökshandtag gör sig mot varierande bakgrundskulörer.

3) Vilka metaller har du i din övriga inredning i köket? Är det mässing, rostfritt eller krom? Blandat? Matt eller blank yta?
Smaken är som baken som bekant och självklart kan man blanda metaller om man känner för det men generellt ger det ett lugnare intryck om man håller sig till samma metall och yta.

4) Viktigt är förstås att titta på hur köksluckorna ser ut sedan tidigare. Är de höga eller låga? Har du små smala lådor eller breda? Passar det med små eller stora beslag? Tänk på proportionerna! Ett alltför stort pampigt beslag på en liten lucka eller låda kan ge ett skevt intryck och vise versa.

5) Mät avståndet mellan de gamla skruvhålen (detta kallas c/c-mått) för att se om du använda befintliga hål så du slipper överraskningen med att borra nya hål. Tänk på att handtaget alltid är längre än dess c/c-mått. Hos leverantören av kökshandtag hittar du snabbvalslista beroende på vilket avstånd just dina skruvhål har och för att du lättare ska hitta rätt.
I Sverige är de vanligaste c/c-måtten 96 mm, 128 mm, 160 mm och 192 mm. För längre handtag som är placerade exempelvis stående på ett högskåp är standard 320 mm.

6) Fungera också på om du ska använda enbart handtag eller knopp eller skulle det vara fint att kombinera dessa? Handtag på köksluckor och knoppar på lådor kanske?

Mattsvarta handtag trendar just nu och här ovan kan man se hur det kan se ut med just ett sådant beslag mot olika bakgrundskulörer. Vilken är din favorit?
Prova dig fram med olika beslag mot just din bakgrundskulör på köket.

Har man andra möbler i köket, t ex vitrinskåp eller skänk så är det väldigt fint att kombinera med likadana kökshandtag eller knoppar som på luckor och lådor. Det knyter ihop inredningen och ser genomtänkt ut. Vi bytte ut våra knoppar på våra två vitrinskåp från Ikea och valde knoppar i tenn (samma som på köksluckor och lådor) och genast såg skåpen mer exklusiva ut.Avslutningsvis vill jag verkligen rekommendera att byta ut beslag på befintliga möbler innan man tar steget att göra sig av med dem. Inte bara i köket utan även på badrumsinredning, byråer, skåp och skänkar i olika rum. Det gör stor skillnad för liten peng.

Ha det fint i gråvädret!
Kram M ❤


Inga kommentarer: