onsdag 10 oktober 2012

Parterrer!

Vet ni vad en parterre är? Jag hade ingen aning förrän vi började diskutera vårt trädgårdsprojekt.
Jo, det är en slags rabattkonstruktion i trädgården som är omgärdat av antingen låga häckar (gärna buxbom) eller sten och de är placerade i symetrisk form. Och gärna med blommor i mitten. Men inte nödvändigtvis, det kan även vara enbart gräs i dessa.

Vi kommer att ha fyra parterreri vår trädgård. Ja numera slänger vi oss med sådana ord lite vårdslöst så där :-) De kommer att placeras mitt i vår italienska trädgård omgärdade av gångar av singel. Eftersom man inte ska sätta buxbom på grund av buxbomssjukan och som man tyvärr tror kommer att utrotas helt så småningom fick vi tips att välja vintergrön liguster som alternativ. Dessa ska klippas ned till cirka 40-50 cm höjd. I parterrerna tänkte vi oss rosor i olika milda toner, typ vita och svagt rosa, kanske lavendel och sedan vita tulpaner som får sticka upp på vårkanten.


Just nu ser det inte mycket ut för världen kanske men jag tror det kommer att bli riktigt fint när det blir klart. Drömmer om när jag ska trippa ut med sekatören och klippa ett par fina rosor att sätta i vas på matbordet...





Här ovan ses exempel på parterrer omgärdade av singel.


Lite mer avancerat parterre-system. Jäkligt mycket häckklippning bara :-)

Inga kommentarer: