söndag 21 augusti 2016

Kan man blanda mässing och krom?

Jag får ofta höra frågan om man kan blanda olika metaller såsom mässing/krom, guld/silver i sin inredning. Och mitt enkla svar är JA, visst kan man det!

Just olika metaller i inredningen har ju varit populärt ett bra tag nu. Först kom koppar, därefter följde mässing och nu är det krom och silver som är hetast på tapeten.

Och man behöver verkligen inte köpa nytt hela tiden bara för att just en metall är mest poppis för tillfället. Som alltid gäller den enkla regeln - följ ditt eget inredningshjärta, satsa inte alltför mycket på trender och möblera som du själv tycker är snyggast.

För att återgå till det här med att blanda olika metaller. Jag tycker själv att man kan ta in både mässing/guld och krom/silver i ett och samma rum. Detta blir allra bäst i ett inte alltför litet rum där man kan gruppera metallerna på olika ställen i rummet. Att ha mässing på till exempel ett sideboard eller en byrå och silver på ett soffbord. Just att gruppera en metall blir oftast snyggare och ger ett lugnare intryck än att blanda hej vilt. Har du en taklampa i krom hängandes över matbordet, duka då med silver och krom och så kan du ha mässing på ett annat ställe i rummet.

Mässing och guld är ju varma metaller medan krom/silver kan upplevas lite kallt och stramt. Om man föredrar enbart krom och silver kan man tänka på att ta in kompletterande värmande element såsom trä, jord och eld. Exempel är vackra gröna växter i en terracottakruka, en bukett blommor i varma, mustiga färger, en kudde eller en pläd i en varm färg (brun, varmröd, mättad rosa, guldgul, varmgrå), detaljer i trä och korg, naturmaterial som stenar och snäckor osv.

Alla bilder nedan är från vårt vardagsrum och som ni ser har jag både mässing och krom här. Dessutom flyttar detaljer från ett ställe till ett annat ganska ofta. Soffbordet är till exempel en sådan plats som ibland har mässing och ibland har krom.

Lycka till med din inredning!
Några populära inredningsdetaljer som nu även kommer i silver i höst är Liljan ljusstake, Klongs vas Äng samt omåttligt populära ljusstaken Gloria.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blir glad för en kommentar!